Martin Brož

Svobodný Internet potřebuje každý
  • Piráti
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.05.2011 12:53:12

http://www.kopirovanijezadarmo.cz/

http://www.kopirovanijezadarmo.cz/

Podepište petici, aby byl váš hlas slyšet při projednávání novely kopírovacího zákona. Proč?

Ministerstvo  kultury se před rokem pokusilo protlačit novelu kopírovacího zákona  (jemuž jaksi ze zvyku říká autorský zákon, ačkoliv s autory má pramálo  společného). Pirátská strana tento návrh zveřejnila a jako první veřejně  odsoudila. [1] Tato novela byla následně uživateli Internetu, odbornou  veřejností a hlavně knihovnami razantně odmítnuta. [2] Letos  ministerstvo navštívili zástupci vydavatelského průmyslu, aby společně s  další novelou, která má reagovat na evropské směrnice, prosadilo do  zákona i zákaz stahování.

Česká  protipirátská unie už dokonce začala tvrdit, že je nelegální stahování  velkého objemu libovolných dat, na která se vztahuje kopírovací monopol [3]. Dosud je stahování nelegální v Itálii, Irsku a Velké Británii apod. [4] Upload nahrávek je nelegální všude. Zákazy stahování a uploadování  chtějí nahrávací korporace vynutit odpojováním uživatelů od Internetu.  Odpojování lidí, kteří nedbají restrikcí na upload a sdílení informací,  bylo již zavedeno ve Francii [5] a Velké Británii [6].

Důvodem  těchto drastických zásahů do IT sektoru je udržení zisků nahrávacích  společností. Ty lobbují i na českém ministerstvu kultury, které  připravuje nový kopírovací zákon. [7] Tyto lobbistické tlaky jsou   motivovány snahou o udržení obchodního modelu prodeje nosičů a směřují  k  omezení výměny informací přes Internet. Na celoevropské úrovni se  nahrávací společnosti pokoušejí prodloužit dobu trvání svých monopolů.  Na hudební nahrávky se snaží prodloužit restrikce z 50 na 70 let a návrh  je v závěrečné fázi schvalovacího procesu. [8]

Ministerstvo  kultury vypsalo po loňském skandálu veřejnou konzultaci  k přípravě  novely kopírovacího zákona. [9] Dne 30.4. 2011 skončilo podávání podnětů k novele. Rozhodli jsme se převzít iniciativu a ukázat ministrovi  kultury, že IT sektor a veřejnost chtějí využívat moderní technologie  bez omezování zastaralými zákony. Pirátská strana tyto požadavky jasně zformulovala a poskytla veřejnosti informace a způsob, jak  vyjádřit svůj názor na připravovanou novelu.

Vytvořili jsme Výzvu na obranu kopírování, která shrnuje náš návrh  kopírovacího zákona, kterým se Pirátská strana zapojila do oficiální  konzultace. [10] Spustili jsme informační web KopirovaniJeZadarmo.cz, který bude  sbírat online podpisy na její podporu, aby byly ve vyjednávání  zastoupeny zájmy IT sektoru a veřejnosti.

Obracíme se na vás s prosbou, abyste poskytli Výzvě na obranu kopírování  maximální možnou publicitu tak, aby ji podepsalo co nejvíce lidí. Cílem  je, abychom ministerstvo kultury donutili respektovat zájmy veřejnosti a  IT sektoru. Všem zainteresovaným serverům na portálu poskytneme prostor pro logo s odkazem.

Za Pirátskou stranu
Mikuláš Ferjenčík, místopředseda
mikulas.ferjencik@piratskastrana.cz

P.S. Pokud se nemýlím, tak se jedná o první pokus o to, aby Pirátské servery začaly bojovat za svá práva společně.
30.4.2011

  Odkazy


[1] http://www.piratskenoviny.cz/?c_id=32402,

[2] http://www.inflow.cz/proc-se-nam-nelibi-pripravovana...

http://www.epravo.cz/top/clanky/pripravovana-novela...

[3] http://technet.idnes.cz/i-v-cesku-muze-byt-stahovani-filmu...

[4] Zpráva Evropské komise o implementaci Směrnice č. 2001/29/ES, strana 4.

http://ec.europa.eu/internal_market/copyright...

http://www.ifpi.org/content/section_news/20070202.html

[5] http://www.itbiz.cz/zakon-hadopi-zacal-platit

[6] http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_...

[7] http://domaci.ihned.cz/c1-49553910-trikrat-a-dost-vydavatele...

[8] http://www.piratskenoviny.cz/?c_id=33194

[9] http://www.mkcr.cz/cz/autorske-pravo/verejna...

[10] http://piratopedie.cz/kci:cons:kozak
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama