Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.09.2016 21:46:00

Pomník Seifertovi vnímám jako splacení velkého dluhu

Pomník Seifertovi vnímám jako splacení velkého dluhu

Básník Jaroslav Seifert, jediný český nositel Nobelovy ceny za literaturu, má ode dneška svůj památník na rodném Žižkově.

Nad dokončením realizace výtvarného objektu k poctě Jaroslava Seiferta převzal před rokem záštitu ministr kultury Daniel Herman. Dnes se ministr kultury zúčastnil slavnostního odhalení pomníku; stalo se tak u příležitosti 115. výročí Seifertova narození. 

"Vnímám to jako splacení velkého dluhu básníkovi a jedinému našemu nositeli Nobelovy ceny za literaturu. Vážím si této iniciativy také proto, že představuje kultivaci veřejného prostoru Žižkova, místa odkud Jaroslav Seifert pocházel a s nímž je neodmyslitelně spjat,“ uvedl ministr kultury.                                                                                                                                   

V úvodních projevech řečníci akcentovali jak význam Jaroslava Seiferta, tak společné úsilí nadačního fondu, Prahy 3, pražského magistrátu, majitelů, kteří k umístění objektu zdarma poskytli pozemek a všech dalších, jež myšlence zbudování důstojné připomínky jednoho z našich největších básníků napomáhali.

Dílo pochází z rukou sochaře Jana Roitha. Má podobu kamenné stuhy  s citátem ze Seifertovy básně Prosinec 1920: „...to slovo letělo jako pták do sítě hvězd….".

Základní kámen pomníku byl položen 22. září 2015. Ve výroční den Seifertova narození (1901) na něj společně s ministrem kultury Danielem Hermanem poklepali všichni členové správní rady Nadačního fondu. V březnu 2016 začaly stavební práce.

Památník je umístěn poblíž míst, kde básník žil, na malém pozemku mezi ulicemi Seifertova, Chelčického a Táboritská.  Žižkovský rodák  Jaroslav Seifert prožil na někdejší pražské periferii celé dětství. Ve čtvrti je dnes několik připomínek svého působení. V roce 2001, v den jeho nedožitých stých narozenin, byla odhalena pamětní deska na jeho rodném domě v Bořivojově ulici.

U příležitosti 115. výročí narození Jaroslava Seiferta  pořádá  také České centrum Mezinárodního PEN klubu 36. světový kongres básníků. Kongres se koná pod záštitou ministra kultury Daniela Hermana ve dnech 15. – 20. září 2016.

Seifert zemřel 10. ledna 1986. Druhý den po jeho úmrtí se členové nadace dohodli, že zřídí Cenu Jaroslava Seiferta. Ocenění se uděluje od roku 1986 vždy v předvečer výročí jeho narození. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama