Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.02.2015 13:31:08 - Mirka C.

Jan Palach

Poslanec Vojtěch Adam na můj dotaz odpověděl, že ,,Jan Palach jednoznačně podporoval obrodný reformní proces komunistické strany v roce 1968“. Co vy na to? Není to absurdní překrucování historie, ostatně tak jako to dělali komunisti vždy?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.02.2015 22:03:16 - Mgr. Daniel Herman
Vážená paní Mirko,
je vysoce pravděpodobné, že Jan Palach podporoval obrodný proces v roce 1968, jako velká většina národa v té době. I tehdy byla v ústavě zakotvená tzv. vedoucí úloha KSČ, takže obrodný proces nebylo možno realizovat bez aktivní spoluúčasti nemalé části této politické strany. Kam by obrodný proces dospěl, kdyby nebyl přerušen okupací vojsky Varšavského paktu, můžeme jen spekulovat.
Měl jsem možnost před několika lety hovořit o této otázce s dr. Čestmírem Císařem. Řekl mi, že se protagonisté Pražského jara chtěli dostat před únor 1948.
Domnívám se tedy, že většina populace vítala obrodu společnosti, nikoli komunistické strany, která jako nutné zlo té doby, musela být v tomto procesu zapojena.