Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.04.2017 16:08:56 - bejk

Pane Hermane

ČSÚ uvádí k roku 1950 počet občanů s Německou národností 159 368. Jistě jednalo se dle dobových pramenů asi o 40000 lidí ze smíšených manželství, Zbytek tvoří Občané Čsr, antifašisté, sociální demokraté a lidé kteří prospěli naší zemi svou prací i postoji. Jistě mnozí se snažili a byli čestnými lidmi. Myslím že tímto vyvracím Vaši tezi o etnické čistce. Možná by bylo vhodné čerpat i jinde než v materiálech S.L. Já samozřejmě nemohu popřít mnohé velmi zlé věci, ty nemohu omluvit ale mohu jim v poválečné době porozumět. Cítíte li Vy osobně vzhledem k historii své rodiny nějaké křivdy, neházejte prosím kolektivní vinu na všechny čechy.( omlouvání se představitele vlády je omlouváním se za občany) Málo kdo byl takovým zvířetem jako nacisté. Nikdo v mé rodině nikomu neublížil a uplatnění kolektivní viny čechů za páchání kolektivního zločinu etnických čistek je nepřijatelné. Ostatně nevíte kde se tu v roce 1950 vzalo oněch cca 150000 lidí Německé národnosti?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.04.2017 17:38:06 - Mgr. Daniel Herman
Vážený pisateli,
především Vám děkuji za seriózní diskusi, kterou si toto nesporně závažné téma vyžaduje. Upřímně Vám řeknu, že je to jak balzám číst vážně míněná slova v záplavě invektiv a nesmyslů, která se zde právě na toto téma vyskytuje.
A nyní k tématu samému. Vysídlení československých Němců bylo samozřejmě následkem těžkých zločinů nacionálních socialistů, které se děly ve jménu německého lidu. Plně s Vámi souhlasím, že málokdo byl takovým zvířetem, jako právě nacisté. A to ještě zvířatům křivdíme. Odsun německého obyvatelstva byl tedy na pozadí válečných útrap do značné míry z dobového pohledu pochopitelný.
Z odsunu byly vyňaty osoby tzv. nepostradatelné pro hospodářskou výrobu a někteří příslušníci smíšených manželství. To jsou ti lidé, o nichž se zmiňujete. Nejvíce osob německé národnosti zůstalo na severní Moravě, v oblastech, kde se dodnes říká "Prajska".
Nicméně drtivá většina českých a moravských Němců byla násilně "odejita" ze svých domovů, včetně aktivních antifašistů. Nakonec právě za to se před několika lety omluvil a vyjádřil své politování tehdejší premiér Jiří Paroubek. A to je jádro problému, na které poukazuji. Že se prostě nedá dávat rovnítko mzi národnostní a politickou příslušnost. Že prostě Němec nerovná se nacista, stejně, jako Rus nerovná se bolševik. Viz skupina ruských demonstrantů proti okupaci Československa v Moskvě v r. 1968.