Mgr. Michaela Marksová

  • SOCDEM
  • Hlavní město Praha
  • místostarostka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.01.2016 9:10:00

Je těžko představitelné, že by se horníci rekvalifikovali na jiné zaměstnání

Je těžko představitelné, že by se horníci rekvalifikovali na jiné zaměstnání

Horníci z hlubinných dolů by mohli odejít do penze v 58 letech, tedy o pět let dříve než ostatní zaměstnanci. Návrh ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové prošel v Poslanecké sněmovně prvním čtením. Nová pravidla by mohla začít platit u

„Jsem opravdu ráda, že můj návrh poslanci pustili do dalšího čtení. Novela pomůže přibližně třem a půl tisícům lidí, kteří dnes vykonávají jedno z nejtěžších a také nejnebezpečnějších povolání v zemi,“ uvedla ministryně Marksová. Dříve do důchodu budou moci odejít, pokud jako horníci odpracují pod zemí nejméně 3300 směn v případě uhelného hornictví a 2200 směn v případě hornictví uranového. Ze zdravotnických studií vyplývá, že průměrný věk dožití je u této kategorie pracujících průměrně o pět let nižší než u ostatní populace.

„Horníci, kteří většinu svého života strávili v dole, musí mít možnost jít do penze. Je jen těžko představitelné, že by se mohli na konci svého aktivního života rekvalifikovat na jiné zaměstnání,“ dodala ministryně. Dřívější odchody horníků do důchodu pomohou snížit stavy lidí v hornictví bez razantního nárůstu nezaměstnanosti. Zároveň zohlední extrémně těžkou práci v podzemí, kterou nelze dělat tak dlouho jako jiné profese.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama