Olga Havlová

  • Úsvit
  • Jindřichov
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.02.2014 12:11:13

OKD je časovanou bombou. Mnoho politiků si to zřejmě neuvědomuje

OKD je časovanou bombou. Mnoho politiků si to zřejmě neuvědomuje

Včera se konal sněmovní seminář s tématem „Český horník pod závalem aneb problematika předčasných odchodů do důchodu“ konaný pod záštitou poslankyně Věcí veřejných Olgy Havlové.

Na semináři vystoupil Bc. Jan Sábel, předseda odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu a právnička odborového svazu Mgr. Markéta Marinková.

Účastníci semináře se shodli na tom, že v České republice není dořešen důchodový systém odchodu horníků do důchodu. V roce 1992 byly zrušeny důchodové kategorie a měly být nahrazeny zaměstnaneckým pojištěním, což se doposud nestalo. Kromě výjimek by v současné době měli horníci odcházet do důchodu dle důchodového zákona, tedy i v 62 letech a více.

Z minulých zdravotních šetření vyplývá, že střední délka života horníků se pohybuje kolem 58 let. V roce 2009 bylo na základě zmocnění zákona vydáno nařízení vlády 363, které upravuje předčasný odchod do důchodu. V současné době je potřeba toto nařízení vlády novelizovat zákonnou úpravou tak, aby se vztahovalo na horníky, kteří nastoupili do dolů v po roce 1992 a naplnili prašnou expozici 3300 směn/ 15 let práce v dole/. Stejný systém by měl zahrnout i zaměstnance na uranových dolech. Na jednáních před volbami tuto úpravu slíbili předsedové Sociální demokracie a KSČM. Rusnokova vláda připravila základní materiál pro úpravu a předseda Sábel uvítal iniciativu poslankyně Olgy Havlové na uspořádání semináře a podporu novelizace Nařízení vlády.

Předseda odborového svazu připomněl celkovou situaci v hornictví v souvislosti s plánovaným uzavřením dolu Paskov. Vyslovil obavu, aby se nestalo, že zavírání Dolu Paskov bude jen začátkem postupného zavření dalších dolů. Vlastníci OKD, měli mít rezervy na překlenutí krizové situace. OKD se zadlužovalo vysokými půjčkami na dividendy a vydáváním dluhopisů, které způsobují obrovské náklady OKD a přivádějí společnost do možného bankrotu.

Ze statistiky MPSV vyplývá, že jeden nezaměstnaný stojí státní pokladnu cca 250 000 korun ročně. Náklady na důchodce jsou výrazně levnější. V současné době narůstá počet nezaměstnaných mladých lidí do 25 let /průměr v Evropě – 25%. Je nutné, aby se vláda a poslanci touto problematikou intenzivně zabývali. Je potřebné a pro státní pokladnu levnější, aby zaměstnanci v dolech a v rizikových profesích odcházeli do předčasných důchodů/ bez snižování důchodu/ a pro mladé lidi zajistit práci. Ve srovnání se všemi státy Evropské unie vychází, že předčasné důchody u horníků jsou v naší republice nesrovnatelně horší. Např. V Polsku odcházejí do důchodu horníci po odpracování 25 let v dole již kolem 45 let, dokonce i ve 43 letech. Ve většině států v 50 až v 55 letech.

Úprava vládního nařízení k předčasným důchodům je tedy nutná a jak poslankyně a první místopředsedkyně Věcí veřejných Olga Havlová dodala, bude se snažit tlačit na vládu, interpelovat, a jednat s ostatními poslanci v regionu tak, aby se nepříznivá situace zlepšila, protože problém OKD je časovaná bomba, což si mnoho politiků zřejmě neuvědomuje.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama