ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.06.2010 20:09:09

Ekologie, nebo byznys?

Ekologie, nebo byznys?

Odpověď je zcela jednoduchá.

S ochranou životního prostředí nemá přehlasování prezidentského veta Sněmovnou na poslední chvíli absolutně nic společného.

Principů nesmyslnosti tohoto kroku napříč politickým spektrem je totiž hned několik. Začneme-li u ekologie, připomeňme, že i ze samotné Evropské komise unikl materiál, v němž důkladná analýza potvrzuje, že biosložky jako přísady v pohonných hmotách prostě ekonomicky ani ekologicky nefungují a při jejich pěstování, sklizni a zpracování se spotřebuje víc energie a fosilních paliv, než samy biosložky ušetří.

Stejným nesmyslem je pak tvrzení o snižování emisí skleníkových plynů a stejně tak se nesníží ani závislost na dovozu pohonných hmot.

Prostě ne! Tolik exaktní čísla.

Jsme-li u oné evropské direktivy, zase je problém spíše v Praze než v Bruselu. Od června se navýší podíl biosložky u benzinu z dosavadních 3,5 na 4,1 procenta a u motorové nafty ze 4,5 na rovných 6 procent. Ale ouha, tvrdit, že jde o nařízení Unie, je falešné. Tato čísla totiž zazněla pouze jako hraniční doporučení. To jen naše Sněmovna opět potřebuje být papežštější než papež Ale co je hlavní a opět naprosto exaktně doložitelný problém? Zdražení každého litru paliva zhruba o 30 haléřů, za které si nyní budeme všichni nedobrovolně huntovat motory, palivovou soustavu, vstřikovače, trysky a já nevím co ještě. (...) A závěrem k našim milým zemědělcům. Že to nemají jednoduché a víc než jiná odvětví jsou závislí na politických hrátkách, je jasné. Stejně jasné je, žemnohem lepší by bylo, kdyby se starali hlavně o produkci potravin. Pšenice byla, je a bude vždy víc než řepka! (...)

MUDr. Pavel Sušický, předseda OS Ústí nad Labem a senátor PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama