ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.02.2010 8:53:16

Je třeba stále připomínat Vítězný únor?

Je třeba stále připomínat Vítězný únor?

Dříve se slavil Vítězný únor, v březnu Den žen, následoval 1. máj, potom ještě říjnová či listopadová velká říjnová revoluce. To byly stálice podobné odlivu a přílivu v moři.

Dnes se každoročně, tedy i letos, připomíná, že se kdysi v listopadu (před dvaceti či více lety) zvonilo klíči, a že kdysi v prehistorii byl nějaký únorový puč.

Je to nutné? Nespadli jsme opět do podobné šablony připomínání historie? Tuto otázku jsem slyšel v posledních dnech mnohokrát.

Je to nutné, protože listopad 1989 a únor 1948 dnes již patří do historie. Dvacetiletý mladý člověk bere události před rokem 1990, jako dnešní padesátníci berou druhou světovou válku. Tedy jako něco, co jejich rodiče zažili, ale co je jim po tom? A únor 1948? Jo, to je něco, co zažila babička. A kdo to byl ten Gottwald? Jeden z prezidentů. A milice to byla domobrana, armáda nebo co?

Zdá se vám tento pohled na dějiny absurdní? Naopak. Únor 48 a listopad 89 jsou pro nejmladší generaci již z jiného světa. Proto připomínat to, co se stalo, odhalovat, mnohdy i nepříjemné zákulisní skutečnosti, o kterých se ještě před lety nevědělo, je nutné. Kdo chce, přečte si to. Má právo volby. Čili má i právo nezapomenout v čem a jak žili jejich rodiče a prarodiče. A co ovlivňovalo jejich osud.

MUDr. Pavel Sušický, předseda OS Ústí nad Labem a senátor PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama