Pavel Telička

  • BPP
  • Středočeský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.08.2014 11:18:49 - viml martin

Ukrajina

Zaujala mě vaše odpověď směrem ke vstupu Turecka do EU. Má otázka také není úplně aktuální, ale myslíte si, že je reálné, že by se někdy (v horizontu 10-15 let) stala součástí EU? Než začal celý ten konflikt, hodně se o tom mluvilo.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.08.2014 10:01:51 - Pavel Telička
Dobrý den, pane Vimle, odpověď na Vaší otázku není jednoduchá. V roce 1988 by si asi také málokdo pomyslel, že by se Československo nebo Česko mohlo stát členem ES. Takže jakkoliv se dnes členství Ukrajiny jeví jako nereálné, tak vyloučit to nelze. Bude záležet především na Ukrajině samotné, zda se na tento kurz skutečně vydá. Jedna věc je stanovit si snadnou rétorikou politický cíl, druhou pak celou náročnou a někdy bolestivou přípravu podstoupit. Je rovněž otázkou, jaký apetit budou členské státy na další rozšíření vůbec mít. Nevidím ho jako vysoký. Třetí otázkou je, co s náladou v členských státech udělá současná východní krize. Někoho může přístup Ruska pobídnout k odvážným úvahám o členství Ukrajiny v EU v horizontu patnácti nebo kolika let, jiný třeba nebude chtít dráždit Rusko. V neposlední řadě, Ukrajina je silně polarizovanou zemí a ruský prvek nelze pominout. Přesto, členství baltských států ukázalo, že i zdánlivě nereálné cíle se mohou naplnit. Prostě, musel bych mít schopnosti věštce, a ty bohužel nemám. Více Vám k tomu nedokážu říct. Děkuji.