Petr Cvalín

https://www.facebook.com/petr.cvalin.58/
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.03.2017 20:15:35

Polsko se na čas zpronevěřilo nacistům a i jejich antisemitské doktríně

Polsko se na čas zpronevěřilo nacistům a i jejich antisemitské doktríně

Až na ÚV KSČM si stěžoval generální konzul Polské republiky v Ostravě Janusz Bilski na komunisty z Frýdecko-Místecka.

Důvodem jsou údajně videa a některé informace, týkající se Polska a Druhé světové války, umístěné na internetových stránkách Okresního výboru KSČM ve Frýdku-Místku.

Polsku a hlavně generálnímu konzulovi v Ostravě by slušelo připomenout, kdo začal Druhou světovou válku. Připomeňme si uzavření polsko-německého paktu z roku 1934 (Pakt Pilsudski-Hitler). Nebo také Mnichovskou dohodu, nebo-li Mnichovskou zradu, po jejímž uzavření tehdejší polská vláda vyhlásila československé vládě ultimátům a na území Československa vstoupila se svou armádou souběžně s wehrmachtem. A de facto se podílela na okupaci dvou československých oblastí. Žel musíme konstatovat, že tehdejší činy Polska vytvářely podmínky pro začátky agresi Třetí říše. Tehdejší polští představitelé uzavírali s nacisty dohody. Dohody, které měly za následek okupaci Československa.

Polsko se na čas zproněvěřilo nacistům a například i jejich antisemitské doktríně. Stačí poukázat na polské městečko Jedwabne, kde místní Poláci 10. července 1941 zavraždili 340 Židů v jedné stodole. Toto se stalo několik dní po okupaci nacisty v červnu 1941. Část polské veřejnosti byla silně protižidovská.

Také by bylo vhodné připomenout těm, kteří polské dějiny vidět objektivně nechtějí, polskou Svatokřížsku brigádu, které vznikla v létě roku 1944. Mimochodem členové této brigády nebojovali proti Němcům (a když, tak jen velmi omezeně), ale zejména proti komunistickým partyzánům na území okupovaného polska. Posléze se tato brigáda stávala spojencem nacistů, Vždyť i její členové spolupracovali například s gestapem a udávali Źidy a komunisty. A to už nemluvím o tom, jaké utrpní přinesla tato brigáda na konci války Čechům.

Polsko by mělo vidět své dějiny objektivně. Možná pro Poláky samotné začíná být překvapením, že je leckdo nestaví jen do rolí obětí, ale také do role agresorů.

Na druhou stranu Polsko je partnerem Česka a měli bychom s tímto státem udržovat přátelské styky.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama