ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.06.2016 22:19:00

511 musí zůstat mezi prioritními stavbami

511 musí zůstat mezi prioritními stavbami

Za skandální považuje náměstek primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek hrozbu, že východní část pražského silničního okruhu 511 by měla být vyřazena z prioritních dopravních staveb.

Rada hlavního města Prahy přijala usnesení, které vyzývá k urychlení přípravy a výstavby stavby č. 511 Pražského okruhu a dává náměstkovi Dolínkovi mandát k veškerým možným úkonům, které by vedly k zahájení realizace stavby. Plánuje se obrátit na evropské komisaře i na občanská sdružení.

„Všech 16 starostů dotčených obcí deklarovalo, že stavbu podporují. Nerozumím tomu, proč do této doby nevydala příslušná ministerstva životního prostředí a dopravy potřebná rozhodnutí,“ komentuje rozhořčeně situaci Petr Dolínek, náměstek primátorky pro dopravu.

Evropská komise požaduje, aby byla stavba 511 vyřazena z prioritních staveb, které chce stát dokončit podle starého zákona o posuzování vlivu na životní prostředí (EIA) kvůli neexistenci územního rozhodnutí. Případná nová EIA a její projednání by znamenalo časový odklad vydání územního rozhodnutí minimálně o 5 let.

„Vyřazení úseku 511 by znamenalo další neúměrné zatížení Spořilova a dalších částí Prahy, které trpí kamionovou dopravu kvůli chybějícímu úseku propojujícímu brněnskou a hradeckou dálnici. Obrátím se přímo na jednotlivé evropské komisaře a naši situaci jim chci vysvětlit. Už nyní jsou zdravotní rizika pro obyvatele dotčených částí velmi vysoká a další odklad si prostě Praha nemůže dovolit. Dnes mám schůzku se starostou Prahy 4 Petrem Štěpánkem a domnívám se, že tato nastalá situace se stane tématem číslo jedna našeho jednání,“ říká náměstek Dolínek.

Oblast Spořilova je hustě obydlena, problém se týká více než 10 tisíc obyvatel. V loňském roce byla provedena měření na Spořilově v bytech i mimo byty a ukazuje se, že zdravotní poškození obyvatel Spořilova je mimořádně vysoké.

„Silniční okruh kolem Prahy, stavba 511 Běchovice – dálnice D1“ je částí vnějšího Pražského okruhu, který má propojit přes Běchovice dálnice D1 a D11 a umožnit Prahu objet z východu. Stavba okruhu se plánuje již několik desetiletí, ale stávající územní řízení začalo až v roce 2008. Kvůli sporům o to, zda vydané povolení EIA o dopadech na životní prostředí je stále ještě v platnosti, bylo stavební řízení letos v únoru přerušeno. Vláda se pak po zásahu premiéra Bohuslava Sobotky rozhodla, že připraví novelu zákona, která umožní dokončení prioritních staveb, včetně stavby 511. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama