ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.05.2016 10:06:00

Nájezdy segwayů na centrum brzy skončí

Nájezdy segwayů na centrum brzy skončí

Náměstek pražské primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek předloží Radě hlavního města Prahy návrh nařízení, kterým bude zakázán provoz tzv. vozidel segway na vymezeném území Prahy.

 „Návrh nařízení jsem připravil ve spolupráci s kolegy z Prahy 1, místostarosty Danielem Hodkem a Richardem Burešem, protože právě centra se problém segwayů dotýká logicky nejvíce. V tuto chvíli obsahuje návrh několik variant, na jakém území by byl zákaz uplatněn. Pokud materiál projde Radou, zahájíme vnitřní i vnější připomínkové řízení, jehož výsledkem bude konečná varianta,“ uvedl Dolínek.

Praha se rozhodla využít změny zákona o provozu na pozemních komunikacích, který zavádí definici osobního přepravníku (segway), pravidla jeho pohybu a především pak možnost obce nařízením vymezit na svém území místa, kde je provozování osobního přepravníku zakázáno.

Praha chce ve vymezeném území zakázat provozování osobního přepravníku na chodníku, stezce pro chodce, stezce pro chodce a cyklisty, na odděleném pruhu pro chodce na stezce pro chodce a cyklisty a na pěších a obytných zónách.

Existuje několik variant

Jednou z variant je zakázat provoz segwayů na území Pražské památkové rezervace a přilehlém území ohraničeném východní frontou domů Legerovy ulice po křižovatku s ulici´ Rumunskou, dále jižní frontou domů Rumunské ulice, náměstím Míru, severozápadní frontou domů Anglické ulice po křižovatku s ulici´ Legerovou, a dále východní frontou domů Legerovy ulice.

V dalších variantách by zákaz mohl platit například území vymezeném sdruženou zónou zákazu vjezdu nákladních automobilů nad 3,5 tuny a zákazu vjezdu autobusů, tedy území MČ Praha 1 a části území MČ Praha 2 mezi ulicemi Vodičkova – Lazarská – Myslíkova – Masarykovo nábř. – Resslova – a Karlovým náměstím nebo na území vymezeném zónou zákazu vjezdu nákladních automobilů nad 6 tun celkové hmotnosti, tedy širším území Pražské památkové rezervace na území Městských částí Prahy 1 a 2 a části území Městských částí Prahy 4 a 5. Existuje i varianta, podle níž by byl vytvořen speciální seznam ulic a lokalit, kde by byl provoz zakázán.

„Považuji za velmi dobrou zprávu pro Pražany, že již skutečně v dohledné době skončí nájezdy segwayů na centrum města. Celý proces nebyl vůbec jednoduchý, byl podmíněn změnou zákona a dohodou mezi ministerstvy, magistrátem a městskými částmi, ale nyní už jsme skutečně ve finále,“ uvedl zástupce starosty Prahy 1 Daniel Hodek, který je zároveň radním hlavního města Prahy pro sociální oblast.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama