PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.03.2015 18:24:53

„Kanzler Akt“ a dráty omezené suverenity

„Kanzler Akt“ a dráty omezené suverenity

Ten džin je z lahve už osm let. Špunt z ní vytáhl generál Gerd-Helmut Komossa, bývalý šéf německé vojenské kontrarozvědky MAD. Svou knihou Německá karta. Tutlaná hra tajné služby. Zprávu podává šéf MAD.

V originále Die deutsche Karte. Das verdeckte Spiel der geheimen Dienste. Ein Amtschef des MAD berichtet. V Německu nevyšla. Jen  v rakouském Grazu. Za dráty omezené suverenity, držící po krkem lídra EU, dala nahlédnout epochálně.  

V Německu to vyvolalo poprask. Doznívá dodnes. Česká média, dušená  týmiž dráty, házela mrtvého brouka. Vrcholem kuráže byly noticky, pasující generálovo svědectví na kontroverzní (ne-li náměsíčně konspirační). Tolik autocenzury si nenaložila ani Amerika. Ilustruje to i zpráva CNN, již nabízím v druhé příloze. 

Jak moc Německo je či není suverénní, však už není jen o rentě, plynoucí za Velkou louži. Válka na Ukrajině je intrikou, jíž Velký bratr škodí nejen Rusku, ale i Německu a celé Evropě.

Tím energičtější kroky čeká od Berlína. Ten to však hrne stylem chytré horákyně. Velkému bratru ustupuje i tam, kde si tím očividně ubližuje i on sám.

Alexej Pimanov za tím vidí právě to, co světu odtajnil už generál Komossa. Tedy Kanzler Akt, supertajnou součást předávacího protokolu z 21. května 1949, jímž americká (a s ní i britská a francouzská) okupační správa převáděly moc do rukou Spolkové republiky Německo. Přesněji taxativní výčet sfér, v nichž to, že jeho země vyhoví Washingtonu, garantuje sám kancléř. Vázacím aktem, podepsaným dřív, než mu jeho Amt začne říkat pane.  

Kanzler Akt podle Komossy zahrnuje i subordinaci německých masových médií. A dispoziční právo Washingtonu vůči zlatu německého státu. Hlavně však těsné mantinely suverenity v zahraniční politice. To vše minimálně na sto let (a podle jiných zdrojů až do roku 2099).

Když ten džin z lahve vyletěl, dotazům médií neunikl ani Amt dnešní  kancléřky. Kanzler Akt prohlásil za prachsprostou fámu. Pimanov ovšem nabízí i titulní stranu dopisu Dr. RickermannaAmtu, jenž má podobné lapálie v kompetenci. Ten státním špičkám raportuje, že čtvrtá kopie fasciklu z května 1949 není k nalezení. A pro případ, že s ní někdo vyrukuje, nabádá  zatloukat, zatloukat, zatloukat.

Dokument dává slovo i generálu Juriji Drozdovovi, dříve šéfovi onoho útvaru sovětské rozvědky, řídícího agenturu bez diplomatického pasu. Na téma, proč Komossova kniha vyšla v Rakousku, a ne doma. I čím si vysvětlit, že se generál krátce nato vypařil – a kde je mu konec, se neví dodnes. Chytlavou pikantérii nabízí i k tanečkům, jež kolem války na Ukrajině kroutí dnešní Kanzler Amt. Angela Merkelová - říká pro změnu tento generál v.v. – má za sebou i studia v Doněcku.  

Tomu, kdo dokument opatřil českými titulky, patří díky. Jistě je ocení i publikum Parlamentních listů.

Věděli jste, že Merkelová studovala v Doněcku?

BERLIN IS WASHINGTON’S VASSAL UNTIL 2099?

Die deutsche Karte: Das verdeckte Spiel der geheimen Dienste. Ein Amtschef des MAD berichtet
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama