RNDr. Marta Bayerová

Angažuji se i v občanské iniciativě Alternativa zdola
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.05.2010 14:30:38

Předložení zahrádkářského zákona

Předložení zahrádkářského zákona

Řeč na 79. schůzi PSP ČR, 18. 5. 2010.

Vážený pane předsedající, vážení kolegové, dovolte mi, abych vám přednesla informaci o zamítnutí návrhu zákona o zahrádkářské činnosti a úpravě některých podmínek jejího provozování, tzv. zahrádkářský zákon. Cílem tohoto poslaneckého návrhu zcela nové zákonné úpravy je vymezit zahrádkářskou činnost a stanovit podmínky jejího provozování. Záměrem předkladatelů je pomocí této speciální právní regulace zajistit rozvoj zahrádkářství a zdůraznit jeho společenský význam.

Předmětný návrh zákona postoupila Poslanecká sněmovna Senátu dne 29. března 2010. Organizační výbor Senátu přikázal návrh zákona k projednání výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. Tento výbor po projednávání nepřijal žádné usnesení, když při hlasování o schválení návrhu zákona z osmi přítomných senátorů hlasovali dva pro, dva byli proti a čtyři senátoři se zdrželi. Při následném projednávání návrhu zákona na 18. schůzi Senátu Parlamentu České republiky konané dne 23. dubna 2010 byl návrh zákona usnesením č. 488 zamítnut, a to počtem hlasů 26 senátorek a senátorů, celkem 10 senátorů a senátorek bylo proti zamítnutí.

Z rozpravy senátorů a senátorek na jednání výboru a pléna Senátu je zřejmé, že k uvedenému výsledku hlasování o návrhu tzv. zahrádkářského zákona došlo zejména z následujících důvodů:

1. Předložený návrh zákona je nadbytečný, neboť nepřináší žádnou zásadnější novou právní úpravu. Platný právní návrh obsahuje dostatečné právní nástroje pro fungování zahrádkářské činnosti.

2. Návrh se snaží upravit jednu z mnoha zájmových činností, které však nevyžadují regulaci samostatnou právní normou veřejnoprávní povahy. Postačuje proto ponechat úpravu vztahu mezi těmi, kdo takovou zájmovou činnost provozují, stávající právní úpravě.

Vzhledem k těmto důvodům bylo výše uvedené usnesení Senátu Parlamentu České republiky k návrhu zákona o zahrádkářské činnosti a úpravě některých podmínek jejího provozování zamítavé.

Děkuji vám za pozornost.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout