RNDr. Petr Nečas

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.03.2010 9:30:07

ODS sází na přemýšlivé lidi

ODS sází na přemýšlivé lidi

Sloupek Martina Weisse (Všechno se sčítá, LN 18. 3.) a komentář Zbyňka Petráčka (Kdo je vizionář? Paroubek, LN 19. 3.) přinášejí výhrady ke kampani ODS.

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 Návrhy k řešení nezaměstnanosti jsou sice v zásadě dobré, ale pro veřejnost "abstraktní" a "mohou přesvědčit jen přesvědčené". Vizionář je prý Paroubek, sice populista, ale předvádí tah na branku. Opravdu nevím, kolik lidí se může ztotožnit s Paroubkovou vizí slibování všeho všem i v době krize, třídního boje proti boháčům, příslibu povolebního paktování s komunisty a nadbíhání zájmům Ruska. Možná dost, bohužel, nicméně ODS nabízí tradičně jinou vizi: nezadluženou budoucnost, levný stát, nedotknutelné soukromí a solidaritu zodpovědných. To potvrzuje i nedávno schválený střednědobý program Vize 2020.

Tvrdit tedy, že ODS vizi nemá, nebo ji uměle posouvat doleva je velmi nefér. Tato východiska jsme ostatně neopustili ani po dobu fungování Topolánkovy vlády, a kdo nezaujatě sledoval její kroky, byť poznamenané koaličním kompromisem a křehkými poměry ve sněmovně, musel by uznat totéž.

Stát je jako rodina My sázíme na lidi přemýšlivé, kteří se nespoléhají jen na stát. Pro ODS není žádný člověk "obyčejný". Každý člověk disponuje individuálními schopnostmi, které jsou nezaměnitelné. Rétorika ČSSD připomíná rétoriku komunistů, kteří takto bojovali proti dvěma procentům "zlých" kapitalistů. Víme, jak to skončilo. My sázíme na zdravý rozum. Proto jsou naše návrhy velmi konkrétní a realistické, na rozdíl od populistických a často lživých výkřiků ČSSD, kterým sama nevěří.

Chceme těmto lidem vytvořit podmínky, aby je stát neobtěžoval, příliš nezdaňoval a aby se jim jejich aktivita vyplatila. Teprve těm, kdo si skutečně nemohou pomoci sami, je stát připraven pomoci. Naopak ztížíme život černým pasažérům a flákačům, parazitujícím na sociálním systému na úkor ostatních.

Zároveň lidem vysvětlujeme, že stát je jako rodina. Když se zadlužím příliš a nejsem schopen dluhy splácet, může přijít exekutor. Pokud se takto nezodpovědně chová stát, může dopadnout podobně. Mezinárodní měnový fond a další mezinárodní instituce se nebudou ohlížet na Paroubkovy "jistoty obyčejných lidí". Svoji pomoc podmíní drastickými škrty v sociálních dávkách, důchodech, platech. Maďaři, Lotyši a nyní Řekové už vědí své. Je velmi nezodpovědné tvrdit, že nám to nehrozí. Jedině tehdy, pokud budeme pokračovat v reformách. Pokud se tak nestane, může dojít k nepříznivému obratu v historicky velmi krátké době.

Vycházíme z toho, že oblepení republiky lavinou jásavých portrétů papaláše lidi spíše otráví. Kampaň ODS teprve začíná a do voleb zbývají ještě dva měsíce. Proto jsou jakékoli prognózy a hodnocení předčasné. Nechceme používat primitivní populismus, ale nabízíme reálná řešení. Možná se někomu zdá, že se lépe prodává "boj proti boháčům" - a možná má i pravdu -, nicméně my uzpůsobíme kampaň našim potenciálním voličům.

RNDr. Petr Nečas, místopředseda ODS a poslanec PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama