RNDr. Zděnek Kvítek, PhD.

  • HPP 11
  • Praha 11
  • regionální rozvoj
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.03.2017 8:54:31

Proč se nehodí regulační plány dle stavebního zákona v Praze spekulantům?

Proč se nehodí regulační plány dle stavebního zákona v Praze spekulantům?

Proč se nehodí regulační plány dle stavebního zákona v Praze spekulantům s pozemky a developerům ? Proč mocní nechtějí být v Praze svazováni pravidly a transparentním procesem účasti veřejnosti na celém procesu?

Regulační plán a k čemu je dobrý ?

Jedním z nejvýznamnějších indikátorů systémové korupce v oblasti územního rozvoje měst je, zda jsou, či nejsou samosprávami aktivně pořizovány regulační plány. Regulační plán je podrobnější územně plánovací dokumentace k územnímu plánu, která upřesňuje veřejný zájem občanů v řešeném území. Zde stanovuje nejenom právně vymahatelné podmínky pro využití pozemků, pro umístění a uspořádání staveb, ale i pro ochranu hodnot a charakteru území a příznivého životního prostředí. Vlastníci pozemků jsou samozřejmě velmi důležitou zájmovou skupinou i v přípravě pořizovaní regulačního plánu, ale jeho pořizovatelem je obec, a proto zapojení vlastníků a občanů je vyvážené a není jen formální.

Jak je na tom Praha s pořizováním regulačních plánů ?

Přestože podrobné Regulační plány má prakticky každé západní město a mnoho i velkých měst v České republice, v Praze se regulační plány stále nepořizují. A to přesto, že jeho pořízení by bylo možné efektivně financovat z fondů EU. V Praze se místo právně vymahatelného a ve stavebním zákonu  popsaného regulačního plánu pořizují studie, jejichž právní vymahatelnost bez stavební uzávěry je nulová. Navíc není zákonem garantována při pořizování studie účast veřejnosti. Tak je vytvořen prostor k tomu, aby územní rozvoj města zcela určovali developeři, kteří sami dle svých priorit zpracovávají dokumentaci k Územnímu řízení.

Výsledkem je, že Praha se nerozvíjí podle společných priorit obyvatel Prahy ve veřejném zájmu, ale dle výslednice soukromých zájmů developerů podle jejich ekonomického vlivu. Občané jen slouží k zajištění pozitivního ekonomického výsledku jejich záměrů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama