RSDr. Vlastimil Balín

jednatel politického hnutí OMMO
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.04.2011 12:52:08

Před 79. lety znělo – jednota, stávka, vítězství

Před 79. lety znělo – jednota, stávka, vítězství

23. března až 19. dubna 1932 se v době vrcholící celosvětové hospodářské krize odehrálo největší stávkové vystoupení pracujících - Velká mostecká stávka

Most a Mostecko nemá příliš mnoho událostí, jimiž by se mohlo chlubit a Mostečané na ně mohli být hrdi. Jednou z nich je ale určitě událost, která se před 79. lety v pohnutých měsících březnu a dubnu 1932, kdy vrcholila hospodářské krize, udála pod heslem – Jednota, stávka, vítězství. Začala nejdříve vstupem horníků dolu  Humboldt do stávky, aby se pak rozšířila na další šachty tehdejšího uhelného revíru a vlastně do celého regionu, poté na Kladensko a Ostravsko a v její kulminaci stávkovalo více než 25 000 zaměstnanců. Stávka dokázala ovlivnit hnutí odporu nezaměstnaných téměř v celé Evropě a její věhlas byl téměř celosvětový. Stalo se tak nejen díky solidaritě samotných horníků, ale dalších profesí, včetně drobných živnostníků. Boj nezaměstnaných byl sice poznamenán krvavými oběťmi, ale přesto byla stávka úspěšná a doslova otestovala některé nové metody formy odporu a boje nezaměstnaných za ekonomická i politická práva. Oběti dvou zastřelených J. Kříže a J. Ševčíka jsou symbolické do dnešních dnů. Neměli bychom zapomínat na významnou součást naší historie a připomínat si nejen tyto dva mladé utracené životy, ale i jména těch, kteří se podíleli na organizaci tohoto mohutného stávkového vystoupení, na lidi jako byli Alois Lán, Václav Štírek, Josef Větrovec, Josef Charvát, Antonín Zápotocký, Julius Fučík a řadu dalších.

Některé historické peripetie  zazněly v pondělí 11. dubna 2011 v poledne při vzpomínkové akci u pomníku Velké mostecké stávky, kde si historickou událost připomněli členové a sympatizanti politického hnutí „Občané městu, město občanům“ (OMMO). Účastníci setkání položili k pomníku tři kytice a symbolickou minutou ticha vzdali hold obětem i vítězným organizátorům Velké mostecké stávky. (vb, redakce INFO OMMO)   

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama