ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.11.2011 18:44:00

Zřízení parlamentní vyšetřovací komise korupci nevyšetří

Zřízení parlamentní vyšetřovací komise korupci nevyšetří

Volání po zřízení občanských a sněmovních vyšetřovacích komisí, které by měly odhalit, kdo rozkrádal tuto zemi, opět znělo minulý týden médii.

Do kamer a mikrofonů volali tentokrát odboroví předáci, tedy vedoucí funkcionáři organizace, která dvacet let aktivně spoluvytváří společenské poměry v naší zemi. Dvacet let, které měli na to, bránit jejímu rozkrádání a korupci. V posledních týdnech republika zažívá doslova dostihy v protikorupčních výzvách, apelech, a stížnostech.

Co si o tom myslet?

Samozřejmě je dobře, že se tažení proti korupci veřejně přetřásá, vyzývá se k němu, ale kde jsou konkrétní smysluplné návrhy řešení, které opravdu pomohou omezit korupci? Co například přinesla páteční odborářská demonstrace? Byla na ní jmenována řada známých kauz a afér, rozkrádaček, kterých se dopustili politici a korupčníci před volbami v roce 2010. Pomiňme to, že jsou konečně vyšetřovány a ptejme se, proč odboráři nebouřili, když k jednotlivým kauzám typu předražené vojenské zakázky, karty Opencard, tunelu Blanka či kontroverzních privatizací Mostecké uhelné a ostravských dolů docházelo.

Nevěřím, že by to bylo proto, že v té době často ve vládě seděli sociálnědemokratičtí politici. Spíš to tehdy zřejmě nebylo náležitě trendy. Mrzí mě, že jsem nezaznamenal žádnou odborářskou iniciativu, když jsem jako ministr vnitra vytvořil a prosadil protikorupční strategii, která má 52 konkrétních řešení legislativní i nelegislativní povahy jak zlikvidovat korupci. Odbory si nenašly čas přijít s vlastními návrhy, ani když se sepisoval nový zákon o veřejných zakázkách. Na rozdíl od řady nevládek a odborníků z terénu.

Namísto konkrétních návrhů teď odboráři horečně přicházejí s nápadem, v jehož účinnost ani oni sami nemohou věřit - zřízení parlamentní vyšetřovací poslanecké komise, ve které budou sedět zástupci těch stran, které v minulosti masivní rozkrádání České republiky dopustily. Budou tedy vyšetřovat sami sebe, své strany? Všichni víme, že v této zemi zatím žádná vyšetřovací komise složená z poslanců nikdy nic neprošetřila. Výsledkem by byly jen další utracené prostředky daňových poplatníků. Vyšetřování je naopak třeba požadovat po orgánech činných v trestním řízení. Logické by tedy bylo, kdyby se odbory obrátily na státní zástupce, včetně nejvyššího zástupce Zemana s výzvou, aby prošetřil a předložil veřejnosti konkrétní zprávu kdo, kdy a jak způsobil, že se tyto kauzy nevyšetřily. Zkrátka je třeba konat a ne pouze plamenně mluvit na poloprázdných náměstích.

Za Věci veřejné říkám: Jsme připraveni s odbory, a nejen s nimi, jednat o všech návrzích jak potlačit korupci. Jednejme ale nad konkrétními a konstruktivními protikorupčními opatřeními. Přivítáme každý skutečně věcný protikorupční recept. Jen musí být míněn vážně. Nesmí jít o pouhý mediální slogan v současném dostihu za “protikorupční slávou”.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama