Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.06.2014 19:29:33

Honba po akademických titulech není to, co naše společnost potřebuje

Honba po akademických titulech není to, co naše společnost potřebuje

Vyjádření hnutí Úsvit k výsledkům státních maturit, které jsou nejhorší za čtyři roky.

Skoro 19% studentů letos neprošlo sítem státní maturitní zkoušky, která byla stejná pro všechny, poprvé bez rozdílu obtížnosti.

Vzdělání je jistě bezesporu velice důležité a mělo by patřit k prioritám České republiky, ale jsme přesvědčeni, že honba po akademických titulech není to, co naše společnost potřebuje.

Za dvacet let chybné politiky státu v oblasti vzdělávání se stalo z manuální práce cosi podřadného a výsledkem je nedostatek kvalitních řemeslníků, kteří jsou zároveň drazí, zatímco na úřadech práce končí lidé s vyšším vzděláním, jelikož je jich přebytek. Také výrobní závody si stěžují na nedostatek kvalifikovaných pracovníků v dělnických profesích.

V této společenské artmosféře, kdy je manuální práce braná jako něco horšího, se na střední školy hlásí často děti, kteří by našli mnohem lepší uplatnění v učebních oborech, a kvalita maturantů klesá.  

Problémem je také to, že financování škol za studenta není provázáno s potřebami pracovního trhu. Školy tak chrlí bez odpovědnosti například tisíce absolventů v oboru cestovního ruchu a štědře na tom vydělávají, avšak trh práce je nasycen a tito absolventi nemají odpovídající uplatnění. Není tak vzácností, že inženýr v oboru cestovního ruchu dělá číšníka v pražském hotelu. Nákladné studium však škole zaplatila z daní celá společnost.

Systémovým řešením je podpora a propagace manuální práce a učňovského školství dle potřeb trhu, podpořit učební obory s maturitou, abychom dali alternativu klasickým středním školám a provázání financování vyšších škol s následným uplatněním na trhu práce. Z tohoto pohledu se jednotné státní maturity bez rozdílu nejeví v současnosti jako optimální krok, jelikož neberou v potaz rozdíly mezi různými typy škol.  

Co se týče stávajícího systému státních maturit a  finančního a byrokratického zatížení škol, řešením by mohl být slíbený přechod na elektronickou formu maturit (plánuje se od roku 2017). A jen dodáváme, že příprava státních maturit od roku 1998 stála 680 miliónů do zavedení, ke zkouškám se přihlásilo necelých 90 000 studentů a téměř 11 000 jí neudělalo, letos maturity stojí 154 mil. Kč, ministerstvo školství v auditu odhalilo, že se v minulosti nehospodárně utratilo 82 mil. Kč a na rok 2020 se zvažuje matematika jako povinná u státních maturit, přičemž u matematiky došlo tento rok oproti předchozímu roku k největšímu zhoršení.

Tomio Okamura - předseda hnutí Úsvit

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama