ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.11.2011 11:09:11

Estonsko je příležitostí pro český export

Estonsko je příležitostí pro český export

Česko by mohlo s Estonskem spolupracovat například v oblasti energetického či dopravního strojírenství nebo ochrany životního prostředí, řekl český premiér Petr Nečas po jednání se svým estonským protějškem Andrusem Ansipem.

K tématům společného jednání patřila také ekonomická a bezpečnostní spolupráce obou zemí, energetické otázky či aktuální vývoj v Evropské unii. Podle předsedů vlád obou zemí jsou vzájemné obchodní vztahy na dobré úrovni. Přesto by se mohly ještě více prohloubit.

"Je mi to líto, ale některé trolejbusy od Škody, které jezdí v našem hlavním městě Tallinu, už jsou 25 či 30 let staré," poznamenal estonský premiér Ansip s úsměvem. Známé jsou v Estonsku podle něj i autobusy stejné firmy a také osobní škodovky. Připomněl, že Estonsko nedávno podepsalo dohodu s českou částí koncernu Iveco na dodávku 110 meziměstských autobusů Irisbus.
Obrana vzdušného prostoru nad pobaltskými zeměmi musí být zajištěna

Estonský ministerský předseda Andrus Ansip ocenil také práci českých stíhacích pilotů, kteří působili v Pobaltí v rámci mise NATO již v roce 2009 a v příštím roce by se měli do oblasti vrátit.

Premiér Nečas připomněl dopis ministrů obrany tří pobaltských zemí adresovaný centrále NATO, v němž zdůraznili, že jsou připraveni zvýšit podporu, kterou letadlům ze spojeneckých zemí poskytují.

"Jsme přesvědčeni, že bude nalezeno trvale udržitelné a rozpočtově odpovědné řešení tak, aby ochrana vzdušného prostoru baltských spojenců byla zajištěna," prohlásil premiér Petr Nečas.

Ansip na setkání s novináři připomněl také autobusy a trolejbusy vyrobené v České republice, které jsou v Estonsku běžným veřejným dopravním prostředkem. Oblíbené jsou podle něj i české automobily.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama