Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.05.2020 9:52:29

Dnes si připomínáme Den vítězství nad nacistickým Německem!

Dnes si připomínáme Den vítězství nad nacistickým Německem!

Den vítězství spojený s ukončením druhé světové války zasluhuje náš respekt a vzpomínku.

V těchto květnových dnech si znovu, jako každý rok, připomínáme ukončení druhé světové války a osvobození naší republiky od nacismu. Letos už je tomu 75 let, co se naši rodiče a prarodiče dočkali po dlouhých útrapách, které s sebou nesla druhá světová válka, tolik vytoužené svobody a života v míru ve své milované vlasti. Naneštěstí mnozí z nich za to zaplatili tu nejkrutější daň v podobě svých životů, což nás zavazuje k tomu, že se už nic takového nesmí nikdy opakovat.

Naše hnutí SPD bude vždy prosazovat a podporovat vlastenectví našich občanů a prohlubovat u nich pocit národní hrdosti. Je to součástí národní kultury, kterou musíme udržet i pro naše další generace. Toto své vlastenectví prokázali v minulosti naši předci v krizových situacích, mezi které prioritně patří i druhá světová válka.   

Dnes si připomínáme Den vítězství. Druhá světová válka skončila po šesti letech útrap kapitulací německé armády 8. května 1945, tedy před 75 lety. Byl to dosud největší válečný konflikt v dějinách lidstva a k jeho konci přispěly květnové události českého lidu a osvobození Československa armádami Spojenců znamenalo konečnou porážku nacistického Německa. Je třeba znovu připomenout oběti 132.000 vojáků tehdejší sovětské armády a 33.000 vojáků rumunské armády, kteří padli v letech 1944 a 1945 na území Československé republiky. Díky jejich pomoci nedošlo k likvidaci našeho národa, které mělo nacistické Německo v plánu.

Celkové počty obětí druhé světové války jsou naneštěstí několikanásobně vyšší, uvádí se počet 72 milionů lidí. Z tohoto celkového počtu představovaly civilní oběti asi 47 milionů a to včetně 20 milionů lidí, kteří zemřeli během války v důsledku hladu a nemocí. Vojenské ztráty představují asi 25 milionů, včetně 5 milionů válečných zajatců. Například počet padlých polských vojáků se uvádí 700 tisíc, maďarských vojáků okolo 300 tisíc, amerických vojáků a vojáků Spojeného království padlo více jak 400 tisíc. Nejvíce vojáků v průběhu celé druhé světové války ztratil Sovětský svaz, kde se uvádí počet 8,7 milionů padlých vojáků. Počet padlých obětí v Československu se uvádí celkem 365 tisíc, což představovalo více jak 3,5 procenta obětí z celkové tehdejší naší populace. Z tohoto počtu bylo 25 tisíc vojáků, 63 tisíc civilních obětí a 277 tisíc bylo obětí židovského holocaustu.

Celé období druhé světové války, které začalo okupací zbytku českých zemí vojsky nacistického Německa v březnu roku 1939 a následného vytvoření Protektorátu Čechy a Morava, patří k jednomu z nejtragičtějších období českých dějin. Německá okupace a II. světová válka změnila vše. Došlo k obrovskému otřesu v našich novodobých dějinách. Toto období bylo pro naše obyvatelstvo velice těžké. Neustálé zatýkání, popravy, podezírání a přítomnost strachu ničily český národ. Vlny represí a zastrašování našeho národa měly stupňující se tendenci. Konec války a naděje na lepší zítřek byl v nedohlednu a situace se ještě více vyhrocovala. Velký podíl na obratu těchto poměrů měl atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha a postupné válečné neúspěchy hitlerovského Německa. Naši občané, v té době žijící v protektorátu, se však zničit nenechali a statečně nacistickému Německu odporovali. Okupace s sebou přinesla mnoho příkladů obětavosti, statečnosti a odvahy.

Hnutí SPD si je vědomo, že konec druhé světové války v květnu 1945 byl pro naši republiku důležitým mezníkem. Po více jak šestiletém útlaku získal český národ s pomocí zahraničních mocností svobodu. V této těžké době došlo ke sjednocení a semknutí celého národa a naši občané v ní i na úkor svých životů prokázali své vlastenectví.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama