Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.05.2020 8:02:54

Podali jsme návrh zákona na zrušení škodlivé inkluze ve školství!

Podali jsme návrh zákona na zrušení škodlivé inkluze ve školství!

První úterý v květnu tohoto roku podali naši poslanci za hnutí SPD ve Sněmovně novelu školského zákona, která by měla zrušit inkluzi ve školství.

Další důkaz o tom, že hnutí SPD prostřednictvím svých poslanců aktivně pracuje ve Sněmovně ku prospěchu našich občanů i v této mimořádné době, ovlivněné koronavirovou pandemií, dokládá i náš návrh novely školského zákona. Tento dokument je vedený jako sněmovní tisk č. 856 a byl 5. května 2020 prostřednictvím naší kolegyně Terezy Hyťhové, která je zároveň místopředsedkyní Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, předán k projednávání.

Jsme přesvědčeni, že navrhované změny v praxi prokáží svůj přínos, jak pro základní školy doposud zajišťující inkluzi pro ostatní žáky ve společné třídě s dětmi s mentálním postižením, tak hlavně pro samotné žáky mající těžké nebo středně těžké mentální postižení, případně více takových postižení, či autismus.

Našim cílem tohoto návrhu zákona je zajištění práva na vzdělání tak, aby byl maximálně využit potenciál všech žáků. Změna zákona odstraňuje omezení práv v tomto směru u žáků v hlavním vzdělávacím proudu a také u žáků, kteří potřebují například trvalé vzdělávání se speciálním pedagogem, případně s podporou a v podmínkách, kterou není běžná základní škola schopna zajistit. Návrh zákona tedy nepodporuje potlačování speciálního školství nadměrnou inkluzí v běžných základních školách. Velkým přínosem návrhu zákona je také to, že navrhovaná úprava umožní systémově lepší využití kvalifikace učitelů, zefektivní jejich práci a zvýší kvalitu vzdělávání ve škole pro všechny žáky.

Hnutí SPD předkládá tuto novelu školského zákona po důkladné analýze vynaložených nákladů na asistenty a speciální pedagogy, kteří byli nápomocni žákům s mentálním postižením, po odezvách rodičů žáků, kterým byla asistence zajišťována, i po konzultacích se samotnými pedagogickými pracovníky působícími na těchto vzdělávacích institucích. Náš závěr po této analýze zní, že by se mělo každoročně ušetřit až šest miliard korun, které by zajisté šly v resortu školství využít lépe.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama