Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.05.2020 7:21:46

Nelegální imigraci do České republiky nepřipustíme!

Nelegální imigraci do České republiky nepřipustíme!

Z obavy uzavírání do imigračních táborů ve vnitrozemí se více jak dva tisíce imigrantů, kteří se usadili v severofrancouzském Calais a Dunkerku, snaží všemi způsoby dostat do Velké Británie.

Hlavně nezletilí imigranti volí čím dál častěji cestu přes Lamanšský průliv.

Hnutí SPD pozitivně vnímá to, že už téměř čtyři měsíce není Spojené království součástí Evropské unie, ale to, že se budou ještě dlouho potýkat s nelegálními imigranty, je bohužel tvrdá realita. Pevně ale věříme, že vláda Borise Johnsona se do konce tohoto roku dobře vypořádá se závazky, které jí vyplynuly z členství v EU, a též provede taková opatření, aby se na její území dostalo co nejméně imigrantů, kteří by zde chtěli profitovat ze sociálních dávek. Britská vláda má už pro tento případ připravené zákony, jejichž účinnost je nastavená od roku 2021. 

Agentura AFP uvedla koncem minulého týdne zprávu, že rostou počty imigrantů, kteří se snaží dostat do Británie. Jde hlavně o imigranty sídlící v severofrancouzském Calais a Dunkerku, kterých zde žije více než dva tisíce. Ti se snaží na poslední chvíli dostat přes kanál La Manche do Británie a vyhnout se tak přesunu do některého z uprchlických táborů ve francouzském vnitrozemí. Důvodem jsou podmínky v imigračních táborech v Calais a Dunkerku, které se v posledních dnech citelně zhoršily, a zde umístnění imigranti si stěžují na chybějící potraviny, nedostatek vody a špatné hygienické zázemí. Plánované převozy mají být dobrovolné, ale mnozí imigranti nedůvěřují francouzské policii a obávají se, že budou k přesunu nuceni, a proto raději utečou na Britské ostrovy, což se jim nejčastěji daří na lodích nebo v kamionech. Dostat se do kamionu je kvůli omezením v dopravě těžší, a tak se stále více nezletilých imigrantů bez doprovodu pokouší dostat z Francie do Británie přes moře.

V rozhovoru pro AFP uvedl Roger Gough, který zastává pozici v čele rady hrabství Kent na jihozápadě Anglie: „Pozorujeme rostoucí počet mladých lidí, kteří se plaví přes Lamanšský průliv, aby požádali o azyl v Británii. Zatímco v loňském roce se hrabství staralo o 230 až 250 mladých imigrantů, nyní se tento počet téměř zdvojnásobil a blíží se 470, a noví stále připlouvají." V hrabství Kent se nachází i Dover, který je hlavním vstupním přístavem pro lodní dopravu z kontinentu. Od konce roku 2018 se počet pokusů o překonání Lamanšského průlivu mezi Francií a Británií znásobil hned několikrát, a to navzdory nebezpečí, která z tohoto způsobu cesty vyplývají. V úžině je hustá doprava, silné mořské proudy i nízká teplota vody. V roce 2019 francouzské a britské úřady podle francouzské námořní prefektury zajistily v této oblasti 2.758 imigrantů, tedy čtyřikrát více než v roce 2018. Pandemie tento trend jen posílila. Kvůli ní totiž ubylo nákladní dopravy a imigranti se tak pokoušejí překonat průliv na malých loďkách.

Od okamžiku, kdy Británie 23. března zavedla celostátní karanténu, dorazilo podle britské agentury PA do země na malých loďkách nejméně tisíc imigrantů. Jen 8. května jich připlulo nejméně 145. Od počátku tohoto roku francouzské bezpečnostní složky překazily 230 pokusů o překonání průlivu, z toho jen v dubnu to bylo 79. Podle Brita Gougha se nyní jedná převážně o chlapce mezi 16 a 17 lety, většinou Íránci, nebo Afghánci. Goughovo hrabství má nyní nelehký úkol imigranty přijímat, což mimo jiné přináší i značný finanční tlak. Hrabství Kent, které mělo jen jedno azylové středisko, má nyní tři. Kromě 469 nezletilých imigrantů, o které pečuje, je zodpovědné i za 932 mladých dospělých mezi 18 a 25 lety. Z důvodu odrazení imigrantů od přeplouvání Lamanšského průlivu spolupracuje Británie s Francií a posílá zpět více imigrantů, kteří se o nebezpečnou cestu pokusí, což považujeme za jediné dobré řešení.

V hnutí SPD činíme vše, aby se do České republiky žádný nelegální imigrant nedostal. V této souvislosti považujeme prevenci spočívající v ostraze našich hranic za velmi účinný nástroj proti nelegální imigraci.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama