Marek Vokšay

  • ČSSD
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.02.2012 9:30:22

Vrah zůstane vrahem, i když zavraždil komunistu ...

Vrah zůstane vrahem, i když zavraždil komunistu ...

A je tu znovu mediální přestřelka na téma činů bratrů Mašínů a jejich skupiny. Aktéry jsou paslanec Stanislav Huml, a za druhou stranu dva pro mne neznámí historikové, dokumentaristé a prý badatelé. Otevřeně říkám, že stojím na straně poslance Humla.

Nesouhlasím sice z jeho přirovnáním Mašínů k tvůrcům politických procesů .... naopak toto vyjádření považuji za mimózní, ale stejně jako pro něj, ani pro mne nemohou být Mašínové považováni za hrdiny. Možná za odvážné vojáky a bojovníky vzhledem k okolnostem jejich proniknutí na území DDR, kdy unikali tisícinásobné přesile policistů a vojáků, a nakonec se jim podařilo se probít a utéct do západního Berlína, nicméně za některé činy spáchané na území ČR si nezaslouží jiné označení, než vrazi.

Důvod je opravdu jednoduchý : pokud přistoupíme na tvrzení jejich příznivců a podporovatelů, podle jejichž názoru byli Mašínové vlastně ve válce a zabíjeli komunisty a přisluhovače komunistů dle válečného práva jako nepřítele, nutno konstatovat, že ani takové argumenty nemohou obstát a některé činy obhájit.

Nejzávažnějším zločinem je jednoznačně vražda příslušníka SNB Honzátka. Vezměme tvrzení údajných historiků a dokumentaristů, že ... cituji: "že Honzátko nebyl žádné "neviňátko". „Naopak byl zástupcem velitele stanice v Čelákovicích a tu funkci nedostal jen tak za nic. Tu funkci dostal za to, jak horlivě honil chudáky uprchlíky přes hranice od února 1948 až do ledna 1951. Tudíž, kolik Honzátko sám zlikvidoval lidí, je v tuhle chvíli nepodstatné, protože ani Mašíni v době, kdy Honzátka zabili, to třeba nemuseli vědět,“......   jak vidno, i sám publicista Čvančara přiznává, že Mašínové vůbec nemuseli tušit, co má strážmistr Honzátko za sebou, že Honzátka vůbec neznali přiznali sami Mašínové ... zabili ho jen proto, že pro ně představoval symbol komunistické moci. Opravdu se nedomnívám, že je to dostatečný a omluvitelný důvod pro vraždu.

A propo- samotný čin skutečně byla vražda, bez ohledu na mnohé snahy tento čin omluvit a vysvětlit. Strážmistr Honzátko byl omámen chloroformem a svázán .... přesto ho Mašínové zabili ( prý aby je nemohl prozradit ) , přičemž samotný akt zabití byl proveden podříznutím hrdla .  Takový způsob usmrcení je naprosto nehumánní, především s přihlédnutím k tomu, že podle slov Mašínů se údajně Honzátko začal probírat z omámení a byl tedy podříznut již při plném, nebo částečném vědomí.  Je nutno konstatovat, že podříznutí hrdla svázanému a omámenému zajatci je i ve válce považováno za vraždu a za válečný zločin, který není omluvitelný ani tvrzením, že Mašínové vedli vlastně formu války partizánské.

S ohledem na všechna zvěrstva komunistického režimu, která si uvědomuji a jsou mi odporná. S ohledem na tehdejší věk členů "odbojové" skupiny a jejich psychický stav. S ohledem na všechny možné polehčující okolnosti jsem zastáncem názoru, že smrt strámistra Honzátka byla zbytečná, a Mašínové tím spáchali skutečně vraždu, či popravu zvláště krutým a trýznivým způsobem, což navíc pokud se dovolávají válečného stavu a práva, může být kvalifikováno jako válečný zločin.

Mašínové si možná zaslouží medaili za chrabrost, ale oslavovat je jako hrdinnné bojovníky proti KSČ a udělovat jim v tomto smyslu řády bez ohledu na kontroverznost jejich činů, to je jemně řečeno nevhodné a trapné.

originál článku jako vždy na webu zde: http://politika-zdraveho-rozumu.webnode.cz/news/vrah-zustane-vrahem-i-kdyz-zavrazdil-komunistu-/

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama