Božena Sekaninová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.04.2012 23:37:38

Luxusní ambasády nebo důstojný důchod?

Luxusní ambasády nebo důstojný důchod?

Vyspělost společnosti se měří schopností postarat se o její nejslabší členy.

800x600 Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Záměr Ministerstva zahraničních věcí vybudovat novou luxusní ambasádu v USA s předpokládanými náklady téměř šest set milionů korun vnímám jako neuvěřitelný pokus vyzkoušet, kolik toho ještě naše veřejnost vydrží. Zpráva je v přímém rozporu s opakovaně deklarovanými vládními snahami o nutné úspory.

Záměr na výstavbu nové ambasády byl zveřejněn v týdnu, kdy se vláda pod heslem rozpočtové odpovědnosti dohodla na zvýšení daní a nižším růstu důchodů. Další změna pravidel snížení růstu důchodů v příštích třech letech připraví měsíčně starobní důchodce o stokoruny. Pro někoho snad zanedbatelné částky. Vždyť se musíme přeci všichni uskromnit. Uvědomují si vládní představitelé, že lidem, kteří mají průměrný důchod, se plánovaná valorizace scvrkla ze 428 Kč měsíčně na pouhých 156 Kč? Přidejme k tomu zdražení potravin a léků následkem růstu DPH, plánované zvýšení poplatků u lékaře z 30 na 50 korun, zvýšení cen energií, zrušení příspěvku na bydlení, a další a další. To vše dostane velkou část seniorů, jejichž průměrný měsíční příjem se pohybuje okolo 10,5 tisíce korun, pod hranici chudoby. Přitom ale naprostá většina z nich si na důchod po celý život spořila, tedy přispívala svým dílem do důchodového systému! A taková je odměna společnosti za jejich celoživotní práci? Nechci, aby to vyznělo jako klišé, ale každá společnost je tak vyspělá, jak se dokáže postarat o své nejslabší členy. Jak je vyspělá ta naše? Bohužel, dnešní vláda se o své slabší členy postarat neumí. Naopak. Nemluvě o tom, že stávající opatření jsou diametrálně odlišná od volebních programů vládních koaličních stran.

Stejná vláda, která připravuje důchodce o stokoruny, zvažuje obrovské výdaje na výstavbu nové ambasády v USA. Nelze zpochybnit potřebu adekvátního zázemí pro zastoupení našeho státu v zahraničí. Ale opravdu je nezbytná výstavba nové ambasády za stamiliony? Je nutná tak vysoká investice právě nyní? Není možné zvažovat jiné alternativy více než půlmiliardovou investici? Doporučuji, aby se vládní kabinet začal chovat opravdu jako správný hospodář a s plnou odpovědností za svá rozhodnutí a jejich společenské dopady. Stačí jen jeden příklad za všechny. Dosud nebylo došetřeno neuvěřitelné plýtvání státními prostředky v tzv. kauze ProMoPro se škodou za téměř 390 milionů korun. Přitom se domnívám, že skutečná škoda může být ještě vyšší: Celkově totiž Česká republika zaplatila firmě ProMoPro (mimochodem vybrané bez veřejné soutěže) za audiovizuální služby během předsednictví Evropské unii 525 milionů korun. Pro srovnání – Dánsko, které aktuálně předsedá EU, hodlá za stejné služby zaplatit pouhých 58 milionů korun, tedy devětkrát (!) méně než Česko. A jak všichni víme, takových kauz, kdy se neoprávněně plýtvá se státními prostředky, existuje celá řada. Je třeba přivést odpovědné osoby k plné odpovědnosti za jejich rozhodnutí a učinit potřebné kroky k uplatnění náhrady způsobené škody. Takový postup by byl skutečně rozpočtově odpovědný.

Božena Sekaninová
senátorka PČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama