Česká pirátská strana

Internet je naše moře!
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.03.2022 21:15:00

Témata plenárního zasedání Evropského parlamentu

Témata plenárního zasedání Evropského parlamentu

Pirátští europoslanci Marcel Kolaja, Markéta Gregorová a Mikuláš Peksa se budou příští týden zabývat na plenárním zasedání ve Štrasburku následujícími tématy:

 Válka na Ukrajině

V úterý i ve středu se budou europoslanci zabývat válkou na Ukrajině a jejími důsledky. Za poslední týden Ukrajinu opustilo více než milion lidí prchajících před válkou. Evropská komise tak navrhla aktivovat směrnici o dočasné ochraně, která se týká například práva na dočasný pobyt Ukrajinců v Evropské unii. V debatě budou europoslanci řešit také další sankce na Rusko. Situaci na východě Evropě se dlouhodobě aktivně věnuje Markéta Gregorová.

Sankce za zahraniční vměšování
Ve středu budou europoslanci hlasovat o důležité zprávě výboru pro zahraniční vměšování a dezinformace (INGE). Zpráva popisuje, jakým způsobem autoritářské režimy ovlivňují demokratické zřízení v zemích EU a navrhuje postupy a sankce, jak těmto útokům společně čelit. Zaměřuje se i na dezinformace, roli sociálních médiím, důležitost vzdělávání v mediální gramotnosti a pomoc Ukrajině s kyberbezpečností v současné situaci. Koordinátorkou výboru je Markéta Gregorová, která považuje zprávu za zlomovou.

Právní stát
Europoslanci budou ve středu také hlasovat o usnesení, které vyzývá Komisi k ochraně rozpočtu Evropské unie před zneužíváním vlád, které porušují evropské hodnoty. Text hodnotí důsledky rozhodnutí Soudního dvora EU potvrzující platnost nařízení, jež podmiňuje čerpání evropských peněz dodržováním rozpočtu Evropské unie. Usnesení Piráti pravděpodobně podpoří, tématem se zabývá Mikuláš Peksa.

Rozpravy o Evropském semestru
Ve středu na rozpravě o Evropském semestru pro koordinaci hospodářské politiky promluví pravděpodobně europoslanec Mikuláš Peksa. Evropský semestr poskytuje rámec ke koordinaci hospodářských politik v celé Evropské unii. To členským státům umožňuje projednávat jejich hospodářské a rozpočtové plány a sledovat vždy v konkrétní dobu během roku dosažený pokrok.

Začátek nových výborů
Ve středu europoslanci pravděpodobně finálně schválí vznik třech nových výborů. Pokračovat by měl zvláštní výbor pro zahraniční vměšování a dezinformace, který aktuálně koordinuje Markéta Gregorová. Ta si od výboru slibuje možnost spolupráce na implementaci závěrečné zprávy s Evropskou komisí. Pro Piráty je také důležitý vyšetřovací výbor, který má prověřit údajné používání programu Pegasus a obdobného sledovacího špionážního softwaru. Kromě něj se má zřídit také zvláštní výbor pro pandemii Covidu-19.

Baterie a odpadní baterie
Ve čtvrtek budou europoslanci hlasovat o zprávě výboru pro životní prostředí (ENVI). Europoslanci očekávají, že se usnesení bude týkat kromě likvidace baterií také snižování energetické závislosti na Rusku. Téma sledují europoslanci Marcel Kolaja a Mikuláš Peksa.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama