Mgr. Petr Růžička, DiS., MBA

  • BPP
  • Praha 20
  • sociální věci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,76. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.08.2022 16:38:06

Tisková zpráva k mimořádnému jednání zastupitelstva MČ Praha 20

Tisková zpráva k mimořádnému jednání zastupitelstva MČ Praha 20

20. července 2022 schválili na mimořádném jednání zastupitelstva zastupitelé MČ Praha 20 podání žaloby ve věci povolení záměru s názvem "Silniční okruh kolem Prahy, stavba 511 Běchovice - dálnice D1" ("SOKP 511").

Obyvatelé Horních Počernic jsou vystaveni negativním dopadům stále rostoucí osobní a nákladní automobilové dopravy. Naděje na zlepšení je však v nedohlednu. Navíc se v naší oblasti připravuje několik staveb (kromě stavby SOKP 511 také zkapacitnění úseku 510 a dálnic D11 a D10, výhledově i SOKP 520), které povedou k dalšímu nárůstu dopravní zátěže a zhoršení životního prostředí na území Prahy 20. 

Naší prioritou je ochrana zdraví a kvalitního bydlení obyvatel Horních Počernic. Přestože dlouhodobě požadujeme účinná kompenzační opatření (především umístění dálničních úseků 510 a D11 do tunelu/tubusu a odvedení tranzitních kamionů mimo území Prahy), zodpovědné instituce nám dosud nevyšly vstříc. Zatímco obce podél úseků 511 a 520 si vyjednaly tunely, zelené pásy a vysoké valy, naše městská část dostala příslib pouze několika protihlukových stěn, které vzhledem k stávající a budoucí intenzitě dopravy a blízkosti obytné zástavby považujeme za naprosto nedostatečné.

Podání žaloby proti rozhodnutí o umístění stavby 511 považujeme za jednu z posledních možností efektivní obrany proti negativním dopadům plánovaných dopravních staveb na naši městskou část. Územní rozhodnutí k záměru 511 přehlíží celou řadu nedostatků a nesrovnalostí, což může vést k zásadnímu negativnímu ovlivnění života obyvatel.

Tímto chceme zároveň upozornit na stávající neúnosnou dopravní situaci v oblasti Horních Počernic, která se v důsledku realizace stavby 511 a dalších dálničních úseků ještě zhorší. Zároveň tím chceme vyzvat odpovědné instituce k jednání o efektivních kompenzačních opatřeních na ochranu životního prostředí a zdraví obyvatel naší městské části.

Zastupitelé MČ Praha 20:
Mgr. Alena Štrobová, Jana Hájková, Mgr. Petr Růžička, Eva Alexová Mgr. Jiří Beneda, Mgr. Alžběta Cibochová, Daria Češpivová, Ing. Milan Herian, Zbyněk Mucha, Karla Polydorová, Mgr. Pavel Skalický, Bc. Jiří Šebek a Ing. Miloš Vacek

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama