Mgr. Jiří Dušek, Ph.D.

  • BPP
  • Brno-město
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.09.2022 18:27:00

Je potřeba provést systémovou reformu trhu výroby a prodeje energií

Je potřeba provést systémovou reformu trhu výroby a prodeje energií

Projev na 29. schůzi Senátu 13. září 2022 – Pomoc občanům a podnikatelskému sektoru s nárůstem cen energií

 Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové.

Dovolím si mít spíše takovou osobní úvahu. Osobně se domlouvám, že aktuálně prezentované kroky vlády jsou správné, byť zcela jistě měly přijít mnohem dříve, a také si myslím, že mohly být mnohem razantnější. Zbytečně tak roste nervozita ve společnosti. Jak se říká, že mimořádná doba žádá mimořádná řešení, možná se mělo skutečně postupovat výrazně tvrději.

Jak už ale řekl pan premiér, bohužel všechno to, co zde zaznělo, jsou jenom krátkodobá řešení nejhoršího možného průběhu nebo nejhoršího možného scénáře. Chyby, jejichž důsledky nyní vidíme, se už staly před roky, možná dokonce desetiletími. Domnívám se, že největší problém je ten, že v energii je nedostatek elektřiny, jejich cena je pak vysoká proto, že se s energiemi obchoduje na burze.

Proč je jí nedostatek? Ten důvod je jednoduchý. Je to kvůli nezodpovědné energetické politice jednotlivých států EU. Je samozřejmě správné chránit zásoby z fosilních paliv. Jak už tady bylo mnohokrát řečeno, potřebujeme je na výrobu cementu, hnojiv, plastů nebo třeba leteckého paliva. V těchto a dalších několika oborech jsou fosilní paliva nenahraditelná a určitě v následujících několika desetiletích se nic nového na tomto oboru nezmění.

Na druhou stranu je ale také pravdou, že neúměrný tlak na uzavírání uhelných elektráren, resp. jejich přechod na plyn, nekonečné debaty o nesmyslnosti jádra, stejně jako sázka na jedinou kartu, to znamená na obnovitelné zdroje, se nyní ukazuje jako poměrně mylná. V minulých letech nás ukonejšil levný plyn z Ruska, stejně jako sen o větrných elektrárnách a slunečních panelech, které mají nahradit stabilní, dlouhodobé, byť samozřejmě nijak levné zdroje energií. Avšak na energiích, především pak na elektrické energii, jejíž spotřeba dále poroste, ať už budeme šetřit jakkoli, v našem středoevropském klimatu také na zdrojích tepla v podstatě stojí a padá naše civilizace, náš moderní svět.

Nevím, zda se jednalo o neznalost nebo o taktiku Ruska, ale v kombinaci s neplánovanou i plánovanou odstávkou jaderných elektráren ve Francii, stejně jako bezvětřím na Baltu, odkud lze přetoky energií stejně stěží regulovat a nějakým způsobem směřovat po Evropě, jsme tam, kde nyní jsme. Ceny za výrobu energií, také jsme to tady slyšeli, se liší podle základního zdroje, jinak stojí jednotka energie vyrobená z jádra, jinak z plynu. Ale právě ceny energie z plynových elektráren nás ženou, nebo dnes ženou ceny do extrémních výšek. Plyn přitom proudí, v různé podobě i proudit bude, vesměs z velmi problematických států, tím nemyslím jenom Rusko.

Jak jsem říkal, vláda se podle mě vydala správným směrem, ale ani to podle mě nestačí. Je potřeba provést systémovou reformu trhu výroby a prodeje energií. Podstatou extrémně vysokých cen elektřiny je především nedostatek záložních zdrojů a jejich vysoká cena. Musíme skutečně budovat vhodný energetický mix, realistický ve střednědobých podmínkách, co nejméně závislý na vnějších dodavatelích.

Přechod na jiné zdroje energií, i klidně obnovitelné zdroje, musí být promyšlený. Starší zdroje se mohou odstavovat až poté, co bude zajištěna jejich bezpečná náhrada. Pokud splňují nejpřísnější emisní a bezpečnostní limity, je podle mě hloupé odstavovat uhelné elektrárny nebo zkracovat životnost jaderných elektráren, tak jak jsme zvyklí u některých okolních států. Také bychom se měli zamyslet nad spekulativním obchodem s emisními povolenkami.

Ale především, to si myslím, že je důležitější, především je nutné naslouchat skutečným odborníkům, nikoliv ideologům bez technologického nebo přírodovědného vzdělání.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama