Karel Schwarzenberg

Zemřel 11.11.2023
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.05.2023 15:14:00

Buďme rádi, že máme prezidenta frajera

Buďme rádi, že máme prezidenta frajera

Reakce na svém veřejném facebookovém profilu na kritiku Václava Klause na adresu prezidenta Pavla

 Bývalý prezident Václav Klaus dal obsáhlý rozhovor CNN Prima News, ve kterém se obul do vlády kvůli její rozpočtové politice. To je pole, kterému rozumí a měli bychom pozorně poslouchat, co k tomuto tématu říká.

V tomtéž rozhovoru ale také zaútočil na prezidenta Pavla. Jeho cestu na motocyklu do Selbu označil za frajeřinu. Je to pravda. Buďme rádi, že máme prezidenta frajera a nikoliv nudného a namyšleného, starého a zapšklého dědka.

Pak mu ale vytkl ještě něco. Byl prý “šokován”, že prezident Pavel poděkoval Berndu Posseltovi za jeho přínos k česko - německému smíření. Kdokoliv sledoval politiku Bernda Posselta a jeho výroky v posledních deseti letech tak ví, že se opravdu poctivě a také úspěšně snažil nasměrovat Sudetendeutsche Landsmannschaft ke smíření se starou vlastí a ke spolupráci s Čechy. Jsou o tom nespočetné doklady. Že nadále odsuzuje Benešovy dekrety je pochopitelné a popravdě řečeno, nikdy jsem nepochopil, proč např. horníci z Mostu či pošumavští sedláci, které tak krásně popisuje Karel Klostermann, měli pykat za nacismus, se kterým mělo co společného jen málo z nich. Samozřejmě, že jsme to v poválečné době zneužili a naše krajany vyhnali.

Že bychom ale dnes, osmdesát let po druhé světové válce a zločinech, které se staly během ní a také po ní, když jak pachatelé, tak oběti jsou téměř všichni na onom světě, měli sveřepě setrvávat na stanovisku z roku 1946, je strašlivé. Ostatně, jiný bývalý prezident, Miloš Zeman, svého času podotkl, že “jen idiot nemění názory”. V tom měl pravdu.

Vždyť třeba hrabě Šlik, který byl jako první přiveden na popraviště před Staroměstskou radnicí v roce 1621, vědec Gregor Mendel, matematik Bernard Bolzano, ale i např. Prokop Holý patří k velkým osobnostem českých dějin. Samozřejmě, kdyby byli v té době naživu, byli by v roce 1945 odsunuti, neboť to všechno byli čeští Němci. Podle Klause bychom je ani jejich potomky dnes zřejmě neměli oceňovat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama