PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.07.2023 11:19:00

Podnikatelské mise jsou nezbytnou součástí ekonomické diplomacie

Podnikatelské mise jsou nezbytnou součástí ekonomické diplomacie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Japonsku jako obchodnímu partnerovi.

 Follow-up z pracovní cesty I. Věděli jste, že Japonsko je náš největší asijský investor a druhý největší světový investor po Německu? Přes 270 japonských podniků už v ČR otevřelo své pobočky, továrny a výzkumná centra. Řada našich investorů v Japonsku trpěla při pandemii hibernací vzájemných vztahů, a ty je třeba znovu obnovit a posílit. Klíč k úspěchu spočívá v osobních jednáních. Důležitá je i přítomnost příslušných ministrů – zvyšuje totiž důvěryhodnost podnikatelů v očích zahraničního partnera a je jasným důkazem, že Česku na vztahu s těmito zeměmi záleží. (I proto jsem například podpořil svou účastí a vystoupením česko-japonské investiční fórum pořádané vládní agenturou JETRO, či jednal se zástupci významné japonské obchodní federace Keidanren). Většina českých podnikatelů, kteří mě do Japonska a Jižní Koreje doprovázeli, je přesvědčená, že jim cesta pomůže v dalším rozvoji a růstu. Ostatně i Svaz průmyslu a dopravy tuto cestu hodnotil velmi kladně a dále na rozvoji toho, co jsme v obou zemích vyjednali a započali, pracujeme. (Pro tvůrce i konzumenty hoaxů a tendečních článků - podnikatelé skrze Svaz svoji cestu hradí - vláda garantuje místa v letadle a program je skrze minutovník masakr od rána do večera, takže takovou “cestovku” fakt s klidným svědomím nemůžu doporučit ani haters.)

Podnikatelské mise jsou nezbytnou součástí ekonomické diplomacie a přináší naší zemi mnoho výhod. Japonsko a Jižní Korea jsou příklady atraktivních trhů, o které se tvrdě bojuje. Abychom se jako malá exportní ekonomika prosadili, musíme využívat všechny nástroje, které máme. Stejně tak jsou důležité zahraniční investice zde.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama