Česká pirátská strana

Internet je naše moře!
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.08.2023 17:17:00

Kratom už nebude přístupný dětem, posílí i ochrana spotřebitelů

Kratom už nebude přístupný dětem, posílí i ochrana spotřebitelů

Vláda podpořila důležitý návrh o psychomodulačních látkách, který zlepší ochranu dětí a mladistvých a stejně tak ochranu zdraví spotřebitelů.

 Kratom, CBD a podobné produkty jsou nyní totiž bez jakékoliv kontroly volně dostupné třeba v automatech nebo na internetu, kde si je mohou běžně pořídit i děti. To se má díky novým přísným pravidlům změnit.

Výrobky by nově mohli zakoupit pouze lidé starší 18 let, prodávat je budou moci jen registrované firmy za pevně daných podmínek. Prodejci budou mimo jiné povinni uvádět účinky i doporučené dávkování. Na podobné produkty také nebude povolena reklama.

„Neregulovaný prodej psychoaktivních látek, jako je kratom či některé konopné produkty, je jednoznačně problém. Obzvlášť v případě, kdy jsou obdobné produkty dostupné i dětem třeba v automatech či na internetu. U daných látek za současných podmínek navíc není uvedeno doporučené dávkování, varování před kombinací s jinými látkami ani garantovaná kvalita. Dávno se ukázalo, že prohibice není řešením, produkty se pak jen přesunou na nelegální trh. Proto jsme za Piráty vytvořili ve spolupráci s týmem národního protidrogového koordinátora návrh regulace psychomodulačních látek. Ten zajistí lepší ochranu veřejného zdraví a pomůže také spotřebitelům. Jsem ráda, že návrh podpořila i vláda,” sdělila poslankyně Klára Kocmanová, která je jednou z předkladatelek poslanecké novely.

„Nejde ale jen o tyto již známé látky. Díky návrhu bude stát schopný rychle reagovat i na jakékoliv nové psychoaktivní látky, které by se snad v budoucnu objevily na trhu a hrozilo by jejich nekontrolované šíření,” uvedla členka Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí a vedoucí meziresortního týmu Pirátů Návykové chování Jana Michailidu.

„Připravovaná regulace rovněž zahrnuje rozšíření definice návykových látek, což umožní trestně postihovat neoprávněnou výrobu, distribuci a obchod s psychomodulačními látkami. I to může zvýšit odpovědnost prodejců a snížit možná rizika,” doplnila Michailidu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama