Česká pirátská strana

Internet je naše moře!
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.09.2023 7:17:00

Předsedkyně Evropské komise rezignovala na realitu

Předsedkyně Evropské komise rezignovala na realitu

Komise musí zesílit úsilí v oblasti ochrany demokracie. V zásadním projevu Ursuly von der Leyen chyběla také sebereflexe, týkající se zákona o čipech nebo soukromí evropský občanů.

 Tak hodnotí pirátští europoslanci poslední projev předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyen v aktuálním volebním období.

Europoslanec a kvestor Evropského parlamentu Marcel Kolaja má z projevu smíšené pocity. “Na jednu stranu jsem rád, kolik pozornosti věnovala problematice umělé inteligence, na které pracuji v rámci Aktu o umělé inteligence. Ačkoliv jsme se v Evropském parlamentu již shodli na velmi dobré podobě pravidel, legislativu ještě musíme vyjednat s národními vládami. Proto oceňuji, že zavádění těchto pravidel bude pro Komisi v dalším roce jednou z priorit. Souhlasím také se záměrem vytvořit mezinárodní orgán odborníků, který by umožnil lépe využít příležitosti a dohlížel na rizika spojená s umělou inteligencí. Jde totiž o problematiku, která přesahuje hranice, a proto na ní musíme spolupracovat,” popisuje Kolaja, který ale zároveň přichází i se slovy kritiky.

“Bohužel v projevu naprosto chyběla jakákoliv sebereflexe, co se týče neustálých, systematických snah o zasahování do soukromí evropských občanů. Ani slovem se von der Leyen nezmínila o problematickém návrhu vlastní Komise na šmírování soukromých zpráv běžných lidí. Očekával bych, že když už s něčím tak skandálním přijde, bude alespoň ochotná to veřejnosti vysvětlit. Místo toho jsme se dočkali mlčení,” hodnotí Kolaja.

Europoslanec a předseda Evropské pirátské strany Mikuláš Peksa kritizuje zejména absenci konkrétních čísel. “Zaznělo tam spousta krásných věcí a slibů o ochraně přírody, klimatické změně a zeleném průmyslu, ale nepadlo ani slovo o tom, jak se Evropě reálně daří snižovat závislost na fosilních palivech. V projevu předsedkyně Komise také zaznělo jen pár slov o zásadách právního státu. Proč nemluvíme o tom, v jak obrovské krizi je Maďarsko nebo Polsko? Že demokracie tam dostává na frak? Když o problému budeme mlčet, neznamená to, že zmizí. Mrzí mě, že tahle důležitá oblast dostává tak málo pozornosti,“ upozorňuje Peksa, který se obává také nedostatku investic.

„V Česku nám dlouhodobě ujíždí dobře rozjetý vlak – vlak investic do moderních technologií a obecně rozvoj high-tech sektoru. Předsedkyně Komise v dnešním projevu dala dost jasně najevo, že tímhle směrem potečou peníze. A já se opravdu bojím, že nám obrovská příležitost uteče. Teď je potřeba se chytnout za nos,“ dodává Mikuláš Peksa.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama