Ing. Aleksandra Udženija

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • bydlení
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.11.2023 16:21:00

Praha pomáhá lidem se zdravotním znevýhodněním a pečujícím

Praha pomáhá lidem se zdravotním znevýhodněním a pečujícím

Podpora lidí, kteří žijí se zdravotním znevýhodněním nebo dlouhodobě pečují o někoho, kdo potřebuje jejich pomoc.

 To je hlavním posláním nadačního příspěvku, o který mohou obyvatelé hlavního města žádat prostřednictvím Sociálního nadačního fondu hlavního města Prahy.

„Cílem tohoto finančního příspěvku je podpořit Pražany se zdravotním znevýhodněním, kteří potřebují podporu nebo péči další osoby, aby mohli žít v domácím prostředí a měli zajištěnou kvalitní péči. Naší snahou je, abychom i touto cestou předcházeli nutnosti ústavní péče. Zároveň je tento program unikátní v tom, že podává pomocnou ruku i pečujícím osobám, které dlouhodobě pomáhají s domácí péčí. Jejich role je často opomíjená, ale opravdu nenahraditelná. Každý pečující si zaslouží náš respekt i pomoc ve zvládání tohoto nelehkého úkolu,“ říká náměstkyně primátora pro oblast sociálních věcí, bydlení a zdravotnictví Alexandra Udženija.

Příspěvek je možné čerpat v rámci Programu podpory nezávislého života lidí se zdravotním znevýhodněním, který pomáhá těmto lidem k lepšímu uplatnění a zvýšení šancí na jejich úspěšné začlenění do společnosti, a to prostřednictvím zajištění podmínek a podpory pro jejich profesní i osobní rozvoj.

„V Praze je mnoho lidí, kteří kvůli svému zdravotnímu znevýhodnění nemohou žít důstojný život. Říká se, že společnost je tak vyspělá, jak se dokáže postarat o ty nejzranitelnější – těmi jsou nejen lidé, kteří mají postižení, ale také lidé, kteří se během života setkali nebo žijí s duševním onemocněním nebo se věnují péči o své blízké. V celé České republice je téměř 300 tisíc neformálních pečujících, kteří ve společnosti vykonávají až 90 procent veškeré dlouhodobé sociální a zdravotní péče. Ne vždy pomoc od státu přichází v čas, kdy je nejvíce potřeba. Jsem ráda, že díky podpoře ve výši 5 milionů korun, kterou Zastupitelstvo hlavního města Prahy schválilo pro Program nezávislého života lidí se zdravotním znevýhodněním, můžeme jednotlivcům i rodinám pomoci uhradit osobní asistenci, služby domácího hospice, nezbytný léčebný režim či zdravotní pomůcky, které nehradí zdravotní pojišťovna. Příspěvek také pomůže ve vzdělání, k lepšímu pracovnímu uplatnění i rozvoji a také odlehčení v péči, či možnosti regenerace pro pečující. Od ledna jsme podpořili již více než 140 žádostí v celkové výši více než 3 miliony korun,“ uvádí ředitelka Nadačního sociálního fondu hl. m. Prahy Barbora Komberec Novosadová.

Program podpory nezávislého života lidí se zdravotním znevýhodněním se dále člení na podprogramy:

  • S někým to zvládnu lépe (příspěvky na osobní asistenci či podpůrné služby jiných odborníků).
  • Překonám bariéry (příspěvky na léčebné výlohy, část nákladů na zajištění zvláštní pomůcky a další náklady spojené např. s osobní asistencí či speciální dopravou).
  • Můžu se lépe uplatnit (příspěvky na vzdělávání a vybavení nezbytné pro přípravu na povolání či jeho výkon).
  • Chci dobře pečovat (příspěvky pro pečující osoby určené na psychoterapeutické služby, právní služby související s poskytováním péče, úhradu vzdělávání pro lepší zvládání domácí péče či krátkodobou regeneraci pečující osoby).

O příspěvek mohou žádat osoby se zdravotním znevýhodněním nebo osoby o ně pečující. K získání finančního příspěvku je nezbytné doložit příslušné dokumenty. Další podmínkou je trvalé či faktické bydliště v Praze minimálně 1 rok.

Seznam všech potřebných dokumentů k jednotlivým příspěvkům v Programu podpory nezávislého života lidí se zdravotním znevýhodněním, jejich výši a informace k dalším podmínkám žádosti najdete na webu Sociálního nadačního fondu hlavního města Prahy.

Sociální nadační fond hlavního města Prahy (více ZDE) založilo hlavní město Praha v polovině roku 2022 jako jedinečný nástroj na podporu obyvatel Prahy. Jeho úkolem je poskytovat finanční a věcnou pomoc Pražanům, kteří se z různých důvodů ocitli v tíživé sociální situaci, avšak nemohou využít jiné zdroje, ať už státní nebo obecní pomoci.

V současné době fungují již celkem čtyři programy podpory a jsou koncipovány tak, aby doplnily bílá místa na mozaice pomoci. Konkrétně se jedná o:

  • Program podpory pěstounské péče (ZDE)
  • Program podpory bydlení (ZDE)
  • Podpora při řešení tíživé situace (ZDE)
  • Podpora nezávislého života lidí se zdravotním znevýhodněním (ZDE)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama