RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.12.2023 8:25:00

Podpora demokratického světa je světlem naděje

Podpora demokratického světa je světlem naděje

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Bělorusku.

 Podpora demokratické opozice v Bělorusku je naším morálním i historickým závazkem

Ve čtvrtek ráno v Evropském parlamentu proběhlo fórum na podporu běloruské opozice. Na dálku ho zahájila paní Cichanouská, neb byla právě na důležitém jednání v USA, což jedině potvrzuje shodu demokratického světa v podpoře běloruské opozice. Doufám, že víra většiny lidí v Bělorusku v lepší budoucnost se co nejdříve naplní. A my jim v tom musíme pomáhat.

Šéfka EP Roberta Metsola ve svém projevu připomněla nejen význam Běloruska pro bezpečnost Evropy, ale též mnoho způsobů, jakými běloruský režim potlačuje svobody tamních lidi v rozsahu pro nás dnes již nepředstavitelném. Například dnes tomu je 300 dní, co je bývalý kandidát na prezidenta a známý představitel demokratické opozice Mikalai Statkevich vězněn bez kontaktu s vnějším světem a ostatními vězni. Bohužel existují i velmi znepokojivé zprávy o jeho možné smrti. A takových příběhů je bohužel řada.

Za účasti představitelů demokratické opozice a s podporou všech hlavních politických frakcí v EP jsme proto s kolegy v Bruselu vyjádřili nesouhlas s neoprávněným vězněním politických vězňů zločinným běloruským režimem potírajícím základní lidská práva a jasný požadavek na jejich okamžité propuštění. Může to vypadat jako symbolický krok, ale z naší minulosti dobře víme, že podpora demokratického světa je světlem naděje při zdánlivě beznadějném boji opozice a disentu proti mašinerii a krutosti autoritářského režimu. Snad jsme nezapomněli.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama