Ing. Zdeněk Staněk

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.08.2012 16:47:05

Bude to opravdu tak?

Bude to opravdu tak?

Autor reaguje na diskuzi mezi ministrem obchodu a průmyslu Mudr. Martinem Kubou a Ing. Petrem Kajnarem stínovým ministrem v událostech ČT k připravované energetické koncepci.

V událostech ČT ministr průmyslu a obchodu ČR MUDr. Martin Kuba diskutoval se stínovým ministrem průmyslu za ČSSD Ing. Petrem Kajnarem na téma energetické korupce do roku 2040. Mezi oběma páry byla viditelná shoda nad prezentovanými uhelnými kameny tohoto materiálu, mezi které patří: - snížení výroby elektřiny z uhlí do roku 2040 o zhruba 2/3 - zvýšit účinnost spalování uhlí v energetických zdrojích - finančně zatížit vývoz elektrické energie

Ministr Kuba prezentoval záměr snížit podíl elektřiny z uhlí ze současných asi 60 procent na cca 20 procent. Náhradu elektřiny z uhlí má převážně nahradit energie z jaderných zdrojů. Navýšení podílu jádra v bilanci ČR mají zajistit převážně nové dva bloky v lokalitě Temelín. Tento uvažovaný záměr má za sebou první významné etapy. Byla zpracována studie vlivu na životní prostředí. Tato byla oponována a prezentována veřejnosti na setkáních ve Vídni, Pasově a proběhlo veřejné projednávání v Českých Budějovicích. Byla zpracována zadávací dokumentace a předána vybraným dodavatelům. Tito zájemci (Westinghouse, Areva a ruské konsorcium) předali své obsáhlé nabídky, které ČEZ a. s. posuzuje. Logicky byly zveřejněny pouze nepodstatné informace o tisících stran, tajném týmu posuzovatelů a řada dohadů. Nicméně v této fázi asi nelze očekávat jiné informace. Co si přát od blízké budoucnosti? Všechny zúčastněné strany tj. ČEZ a.s., potenciální dodavatelé, různé zájmové skupiny lobující za zájmy svých firem v čele s velvyslancem USA očekávají maximálně seriózní a nediskrimační průběh posuzování nabídek a přijetí seriózního rozhodnutí. To ostatně přislíbil a několikrát deklaroval i předseda vlády ČR Petr Nečas. Nejedná se o málo a nejedná se o bezvýznamnou zakázku. Tato zakázka má několik nej.

1. Je to jediné oznámené a probíhající výběrové řízení v Evropě.

2. Německá spolková republika oznámila záměr odstoupit od jádra a postupně uzavřít své jaderné zdroje.

3. Spekuluje se o ceně mezi 200-300 mld. Kč což je největší tendr ČR v historii této země.

4. Pro potencionální dodavatele je to pro nejbližší léta jediná reálná zakázka v Evropě.

Co tato zakázka znamená pro českou veřejnost se budeme postupně se zveřejňováním informací v průběhu výběrového řízení dozvídat. Pokud bychom brali vážně odhadovanou míru korupce v ČR na úrovní 10 – 15 procent, musíme se ptát a doufat, že tento tendr skutečně bude čistý. Bude to opravdu tak?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama