Ing. Zdeněk Staněk

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.08.2012 17:02:18

S Arevou forever... evropští farizejové z Berlína a Paříže

S Arevou forever... evropští farizejové z Berlína a Paříže

Autor se zamýšlí nad informací, že německá vláda bude podporovat export subdodávek pro jaderná zařízení ačkoliv doma uzavírá domácí jaderné zdroje.

 V polovině srpna letošního roku česká média uveřejnila zprávu o tom, že německá vláda, ač v otázce uzavření domácích jaderných elektráren zcela nekompromisní, bude podporovat německý jaderný export a poskytne firmám, které do jiných zemí vyvážejí zařízení pro jaderné elektrárny, státní záruky. Týká se to mimo jiné dodávek pro českou JE Temelín. Na první pohled působí takové chování poněkud farizejsky: kabinet kancléřky Merkelové zavírá domácí bloky, které mohly sloužit ještě desetiletí, připravuje německé energetické společnosti o velké peníze a celý německý průmysl o levnou elektřinu, zároveň však štědře rozdává peníze na podporu jaderné energetiky v jiných zemích. Při poněkud podrobnějším pohledu však najdeme velmi zajímavé souvislosti, které mají přímý dopad na českou ekonomiku.

Vláda Německa poskytla své záruky na několik projektů, které realizuje nebo které hodlá realizovat francouzská státní korporace Areva, případně se jich alespoň účastní. Stojí za připomenutí, že Areva nyní bojuje s konsorciem Škoda JS-Atomstrojexport-OKB Gidropress a americkou Westinghouse o zakázku na dva bloky českého Temelína. Řada projektů, na kterých pracuje s podporou německé vlády, se však potýká s vážnými potížemi, a některé nesplňují současné bezpečnostní požadavky. Německá vláda tak štědrým gestem přenechává jiným zemím velmi problematické zakázky.

To, že Německo dává své záruky na francouzské projekty, pravděpodobně znamená, že mezi vládami a průmyslovými elitami dvou zemí existují kuloární dohody, ať už psané nebo nepsané. Jak se to může projevit na průběhu temelínského tendru?

   

Pro Čechy se to projeví zásadně takto:

  1. V případě, že Areva soutěž vyhraje, ani ČEZ, ani česká vláda nebudou moci oficiálně požadovat lokalizaci výroby (předání části zakázek českým firmám), protože to přímo zakazují zákony Evropské unie (coby státní protekcionismus);
  2. Ve dvou se to lépe táhne. Francouzi a Němci mohou společně tlačit na českou vládu ve věci jaderné energetiky, přičemž Německo bude «ten ekovyděrač», který požaduje uzavření Temelína a Dukovan, zatímco Francouzi se postaví do role «jaderného ochránce», který nabídne Čechům podporu a ochranu v Bruselu.
  3. Hlavní součásti nových bloků budou vyráběny ve Francii a Německu, většina českých firem bude jednoduše hozena přes palubu. To je pochopitelné, německá vláda přece nedává své státní záruky, aby vytvořila nová pracovní místa v České republice. Plzeňská Škoda JS, která už splnila řadu zakázek pro Francouze, je potenciální výjimkou, která ale v tomto případě jen potvrzuje pravidlo, navíc dividendy stejně odcházejí ruským majitelům firmy.
  4. Nejsou zaručena ani pracovní místa pro stavební firmy. Nikdo nemůže oficiální cestou bránit Arevě v tom, aby si do Čech přivezla polské či bulharské dělníky a montéry, kteří už budou mít zkušenosti se stavbou systémů EPR ve Finsku a ve Francii.

V konečném výsledku je možné faktické obnovení staré francouzsko-německé jaderné aliance Siemes-Areva, který bude mít ve Starém světě zcela monopolní postavení, uzavře Evropu před ruskými, americkými a dalšími dodavateli a prakticky zadupe všechny menší podniky. To opravdu chceme? 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama