Ing. Aleksandra Udženija

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • bydlení
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.12.2023 7:15:00

Už v roce 2030 bude každý šestý člověk na světě starší 60 let

Už v roce 2030 bude každý šestý člověk na světě starší 60 let

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stárnutí populace.

 Nutně potřebujeme nové metody a přístupy k péči o seniory. Zejména proto, že demografická křivka je neúprosná. Už v roce 2030 bude každý šestý člověk na světě starší 60 let. A naší povinností je se o ně postarat.

Velkým fenoménem se stala také biografická péče o seniory. To, že se jí věnuje čím dál tím více poskytovatelů je mimochodem velkou zásluhou Erwin Böhm Institutu a jeho ředitelky PhDr. Eva Procházková, PhD. a jejího týmu. Právě oni u nás psychobiografickému modelu péče v podstatě vdechli život a za to jim patří naše uznání a poděkování.

Co biografická péče vlastně je? Jedná se o model péče, kdy se seniorům pomocí různých technik (třeba vybavení pokoje) připomínají časy, kdy byli mladí, díky čemuž se pracuje s klienty na základě znalosti jejich životního příběhu (biografie). Pomocí tohoto přístupu lze stavět pomyslné mosty mezi minulostí a přítomností.

Proto jsem moc ráda, že se na magistrátu konala konference Biografická péče o seniory v paliativní péči, kde bylo možné se do detailu věnovat této poměrně nové, ale velmi efektivní metodě. O tom, že tento model opravdu funguje se totiž osobně přesvědčuji třeba v našich příspěvkových organizacích.

Děkuji proto všem účastníkům konference, že se zajímají o příběhy seniorů a nemocných. Děkuji jim za to, že jsou těmi, kteří jejich příběhy žijí až do konce a snaží se o to, aby právě i konce příběhů byly naplněné, důstojné a v rámci možností i šťastné. Děkuji jim za to, že pomáhají klientům, aby i díky vzpomínkám měli co nejkvalitnější přítomnost a budoucnost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama