Margita Balaštíková

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.12.2023 17:13:30

Divide et impera soudruha Prouzy

Divide et impera soudruha Prouzy

Sice píše, že dojmy nemá rád, ale rád je vytváří. Dojem, že obchodníci potraviny nepředražují a že na všem vydělávají velké zemědělské podniky, je ovšem postavený na vylhaných argumentech.

Ohánět se čísly lze, ale musejí být – pane Prouzo – pravdivá. Chápu, že za svůj šestimístný plat jste ochoten k čemukoliv, ale považuji za důležité tak nehorázné hlouposti opravit: nevím, kde jste se dočetl, že existují dvě inflace – jedna vnímaná a druhá skutečná. Existuje jenom jedna a s tou se holt žonglovat nedá. Ceny prostě za letošní rok stouply o 10 % a meziměsíčně rostly zhruba o procento. Asi vám uniklo, že za těmito čísly je stagnace a pokles cen potravin. 

Když porovnáváte zisk Agrofertu se ziskem maloobchodních řetězců, poněkud zapomínáte, že řetězce vydělaly svých 8 miliard výhradně na prodeji zboží spotřebitelům, kdežto Agrofert kromě potravin vyrábí i celou řadu dalšího zboží, a prodává jak u nás, tak i v zahraničí, odkud pochází převážná část jeho zisku. Mimochodem – Agrofert platí daně v ČR, což se nedá říct o jiných, že? Nesnažte se vytvářet konflikty mezi malými a velkými zemědělci, mezi potravináři a prvovýrobou. Stojíte na druhém břehu, snažíte se hájit největší kořistníky na trhu potravin, a protože to nejde jinak, myslíte si, že se my tady doma popereme a vám projdou nekalé tržní praktiky? Věříte v Cézarovo „rozděl a panuj“ (divide et impera)? V tom případě se mýlíte. Všichni už to začínají chápat a rozlišují jinak – kdo stojí na české straně a kdo na té druhé. 

Píšu Vám tyto řádky v den, který média nazvala Dnem hněvu. Ve školách se stávkuje a statisíce lidí tuto stávku podporují. Nejde o mzdy, jde o nespokojenost s vládou, která lidem lhala, která jejich situaci nepochopila a která se obrací proti nim. Stejně arogantně přistupujete k situaci a vy. Zastupujete obchod a cestovní ruch, tedy byste měl vědět, jaká je situace všech obchodníků, ne toliko nadnárodních řetězců, jejichž jste zřejmým lokajem a soudruhem. Mnohé české obchody se vám podařilo doslova zničit, čímž jste nahnali další spotřebitele do svých velkoprodejen, kde se leccos ztratí. Jednáte s českými dodavateli z pozice síly a se zákazníky stejně tak. Mnozí prostě jinde nakupovat nemohou, takže platí předražené zboží a šetří, kde se dá. Lidé dnes pískají na náměstích, vyjadřují nespokojenost a protestují. Ne proti zemědělcům nebo potravinářům, což byste tak rád viděl. Protestují proti lhaní a podvádění, proti všivárnám, na kterých se tak pilně podílíte. Promyslete si to!
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama