Ing. Aleksandra Udženija

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • bydlení
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.12.2023 20:03:00

Hlavní město podpoří organizaci Místní místním, která pomáhá lidem v nouzi

Hlavní město podpoří organizaci Místní místním, která pomáhá lidem v nouzi

Hlavní město Praha poskytne finanční dar organizaci Místní místním ve výši 1 494 000 Kč.

 Organizace Místní místním provozuje společnost Solidární síť, která reaguje na aktuální sociální problémy, jako je například rostoucí počet lidí bez domova, inflace a zvyšující se náklady na základní životní potřeby.

Poskytnutí finanční pomoci schválila Rada hl. m. Prahy. „Místní místním spojuje kavárny, restaurace a další podniky, které poskytují lidem v nouzi z našeho pohledu možná drobné služby, které ale často mohou velmi pomoci. Mít možnost nabít si telefon, dát si teplý čaj nebo něco k jídlu, využít zdarma sprchu nebo toaletu, to je pro někoho v těžké životní situaci často opravdu podstatná pomoc. Nehledě na to, jak důležitý je také pocit sounáležitosti a podpory,“ říká náměstkyně primátora pro oblast sociálních věcí, bydlení a zdravotnictví Alexandra Udženija.

Organizace Místní místním naplňuje potřeby občanů, kteří se nacházejí v nouzi, jako jsou nízkopříjmoví senioři a seniorky, samoživitelé a samoživitelky, lidé bez domova či lidé s duševním onemocněním.

„Organizace zároveň spolupracuje s poskytovateli sociálních služeb nebo občanskými poradnami. Zapojené podniky mají kontakt na tyto služby a mohou je pomoci zprostředkovat člověku, který potřebuje víc pomoci, než může podnik nabídnout. Dostanou tak například kontakt na někoho, kdo jim pomůže a poradí třeba se zdravotním ošetřením nebo odborným poradenstvím,“ doplňuje Alexandra Udženija.

Měsíčně je díky této organizaci stovkám lidí bez domova a v nouzi umožněn přístup k základním službám, jako voda, toaleta, možnost se v zimě ohřát v teple nebo přístup na počítač s wifi. Solidární síť představuje převážně aktivity, které vznikly „zespoda“ jako reakce na potřeby zranitelné skupiny osob a prostřednictvím partnerů sítě jsou poskytovány dobrovolně.

Jde tedy o unikátní činnost, která je nesporným přínosem pro hlavní město a má synergický efekt, kdy jsou podporovány přímo osoby v obtížné životní situaci a zároveň dochází k odlehčení veřejnému prostoru, zavedeným službám a v neposlední řadě k posilování sociální odpovědnosti zapojených subjektů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama