ČSSD – Česká suverenita sociální demokracie

Hájíme zájmy ČR cssdlidem.cz
  • ČSSD
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.02.2024 12:12:00

Jiří Paroubek sází na odborné zázemí

Jiří Paroubek sází na odborné zázemí

S velikým napětím sociálně laděná veřejnost očekávala mimořádný sjezd České suverenity sociální demokracie s volbou předsedy a vedení strany.

 Na sjezd přijal pozvání exprezident Miloš Zeman, který ve svém vystoupení hodnotil současnou vládu Petra Fialy, která je podle jeho názoru vládou amatérů, a apeloval na vedení ČSSD, aby se zaměřilo na odborné zázemí, které bylo za jeho vedení vytvořeno odborníky na danou oblast.

Do čela ČSSD-České suverenity sociální demokracie byl zvolen Jiří Paroubek, který je známý tím, že se v době svého působení ve vrcholné politice opíral jak o odborné zázemí, tak i o analytickou skupinu. V programovém prohlášení zdůraznil hlavní témata nové ČSSD. Zejména se jedná o zdravotnictví a sociální oblast, ekonomiku, zemědělství a průmysl včetně energetiky.

V oblasti energetiky bude ČSSD prioritně řešit ceny elektrické energie a zemního plynu, které při poklesu na burzách jsou pro konečné odběratele v České republice stále nejvyšší v Evropě. Proč se tomu děje? Odpověď je jednoduchá. Současná vláda dává velkou volnost obchodníkům, kteří stále drží vysoké ceny elektřiny a plynu stále na úrovni pár haléřů pod stropy, stanovenými pro rok 2023. Jedním z cílů odborné energetické komise je stanovení podmínek, které by respektovaly ochranu životního prostředí a klimatu s minimálními ekonomickými dopady na obyvatelstvo v dostupnosti energií a jejich ceny.

Radikální změny v rámci ochrany klimatu, které jsou nastaveny Evropskou unií v dokumentu Green Deal (zelená dohoda pro Evropu) a prosazovány ekologickými organizacemi a Pirátskou stranou, přinesou značnou finanční zátěž, a to v převážné míře na sociálně slabou skupinu obyvatelstva.

Vláda ve svém programovém prohlášení prosazuje odstavení všech uhelných zdrojů do roku 2030 a bez jejich alternativní náhrady se sníží výroba elektrické energie pod úroveň požadované spotřeby. Tento stav vyvolá energetickou chudobu s následným navýšením cen odběratelům. Také v případě růstu cen emisních povolenek v nejbližších letech povede k omezení provozu uhelných elektráren s následným poklesem produkce hnědého energetického uhlí s možností úplného ukončení těžby. V současné nejistotě budoucnosti provozu uhelných elektráren se bude omezovat těžba hnědého uhlí hlavně u lomů Bílina, Libouš a Vršany, což by mělo značný dopad na nezaměstnanost mosteckém a chomutovském regionu.

ČSSD bude usilovat o přenastavení podmínek dokumentu Green Deal, aby nedošlo k ohrožení konkurenceschopnosti převážně v zemědělství a průmyslu včetně energetiky. Neúměrná ekonomická zátěž, směřující k uhlíkové neutralitě, obsažená v Green Dealu, bude mít obrovský dopad na snížení životní úrovně obyvatelstva, a proto ČSSD nemůže souhlasit se současnými podmínkami Green Dealu.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ve svém závěrečném projevu zdůraznil, že pro úspěch strany je nutné vybudovat kvalitní odborné zázemí, které se bude podílet na tvorbě programu respektujícího sociálně demokratickou politiku s ohledem na potřeby lidí s respektováním sociálních, ekonomických a environmentálních hledisek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama