Ing. Josef Suchánek

  • STAN
  • Olomoucký kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.04.2024 19:03:24

Potravinové sbírky a včely

Potravinové sbírky a včely

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke změně klimatu

Dnes ráno jsem včelařil v Beskydech a odpoledne v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem. A v rámci přesunu přes Olomouc jsem se stavil v Makru ve Velké Bystřici, kde jsem mimo jiné zakoupil i několik balení potravin a drogérie pro potravinovou sbírku. Ta probíhala právě o tomto víkendu. Makro systém mně vyhovuje maximálně, velká balení a možnost ponechání zboží rovnou na paletách za pokladnami znamená rychlou a téměř bezpracnou operativu a zároveň užitečnou pomoc potřebným.

Zároveň zrovna dnes na mě vyskočil článek o tom, jak změna klimatu dramaticky dopadne na výskyt včel zejména v Evropě. „Změny klimatu způsobí masivní úhyn včel, odhadují odborníci“. Zvýšenými teplotami má být ohroženo až 65% evropské včelí populace.

Upřímně, toto neberu jako dogma. V Chorvatsku např. žijí včely v mnohem vyšších teplotách, než ve střední Evropě a jde to. O to tady ale určitě nejde, pointa je jinde. Pokud vážně nepřestaneme škodit naší planetě a nezabráníme zásadním klimatickým změnám (jakože už možná nezabráníme), přijdeme nakonec nejen o včely, ale o další a další podmínky našeho života, jak jsme na něj zvyklí. A pak nejenže nebudeme schopni pomáhat potřebným, např. formou potravinových sbírek, ale ani sami sobě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama