JUDr. Hana Kordová Marvanová

  • BPP
  • Praha 11
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.04.2024 14:07:00

Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění penále

Mám velkou radost. V Senátu se nám podařilo prosadit pozměňovací návrh k zákonu, který nám poslala Poslanecká sněmovna a který umožňuje v rámci Milostivého léta snadnější zaplacení dluhů u VZP a odpuštění penále. Navazuje to na slib, že se dříve proběhlé Milostivé léto bude týkat i zdravotního pojištění. Návrh jsme předložili společně jako skupina senátorů - Ivo Trešl, Jitka Seitlová, Adéla Šípová, Lukáš Wagenknecht, Marek Hilšer, Václav Láska, Miroslav Balatka, Jan Sobotka a Eva Rajchmanová.

Pozměňovací návrh upravuje sněmovní verzi zákona, která by se týkala jen malého zlomku případů, kdy je dlužné pojistné i dlužné penále vymáháno daňovou exekucí. V praxi je ale tento souběh výjimečný. Na toto riziko nás upozornil Daniel Hůle z Člověk v tísni.

Dluh na zdravotním pojištění často vzniká například u mladých lidí po konci školní docházky, pokud se včas nepřihlásí na úřad práce nebo nenastoupí do zaměstnání.

Toto Milostivé léto, které proběhne od 1. července do konce listopadu 2024, umožní tisícům lidí po zaplacení původního dluhu na pojistném zbavit se dluhů v podobě penále a nákladů exekuce. Zákon se teď vrátí do sněmovny, která bude o zákonu hlasovat znovu. Doufám, že náš návrh poslanci podpoří a umožní, aby lidem Milostivé léto opravdu pomohlo.

Držte nám palce

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama