Ing. Václav Votava

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.09.2012 22:04:35

Kalouskovo zbožné přání

Kalouskovo zbožné přání

Podle Kalouska se do druhého pilíře penzijního systému zapojí 50 až 60 procent lidí. Skutečně?

      Do dobrovolného druhého pilíře penzijního systému se zapojí  50 až 60 procent lidí – tvrdí ministr financí Miroslav Kalousek. Domnívám se, že je to jen jeho zbožné přání.

     Podle průzkumu společnosti STEM/MARK se pouze 3 procenta lidí ve věku od 15 do 60 let chystají posílat část svých odvodů do soukromých penzijních fondů, 29 procent tuto možnost pouze zvažuje a polovina dotazovaných o využití možnosti spořit si na důchod ve druhém pilíři vůbec neuvažuje. Převažujícím důvodem nízké ochoty se takto zapojit do spoření na důchod je obava o bezpečnou budoucnost naspořených peněz. Obava z možného vytunelování fondů nebo ze znehodnocení vkladů. A nikdo také dosud tyto obavy věrohodně  nevyvrátil.

     Myslím, že pan ministr Kalousek jaksi pomíjí i tu skutečnost, že průměrné mzdy okolo 25 tisíc korun hrubého měsíčně  dosahuje pouze necelá polovina   našich občanů.  Přitom je  přímo některými analytiky penzijních fondů udáváno, že lidem s průměrnou mzdou se při čistém výnosu jedno procento za rok (a to je s ohledem na dlouhodobé výsledky penzijních fondů docela optimistické, v loňském roce vzhledem k výši inflace nedošlo ve většině fondů ke zhodnocení vkladů střadatelů )  vyplatí opt-out  až po 27 letech spoření. Vstup do opt-outu se tedy může vyplatit pouze lidem s nadprůměrnými příjmy. A podstatné je také to, že z druhého důchodového pilíře už po uzavření smlouvy nelze vystoupit. Dokonce neexistuje ani žádná ochranná lhůta po podepsání smlouvy, ve které by si klient mohl své rozhodnutí rozmyslet a vzít je zpět.  Pokud tedy  člověk nadprůměrných příjmů nedosahuje, neměl by naskakovat na sliby a přesvědčování různých třeba i příležitostných zprostředkovatelů, kteří loví nové dušičky tvrdě a bez jakýchkoliv morálních zábran. Své rozhodnutí vstoupit do druhého pilíře by měl důkladně zvážit. Až zjistí z nejbližší výplatní pásky, co musí celý život platit, bude již pozdě.

Václav  Votava  (ČSSD)

poslanec PČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama