Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.10.2012 11:52:40

Pane Kalousku, do rozpočtu školství už, prosím, neřežte

Pane Kalousku, do rozpočtu školství už, prosím, neřežte

Ministr financí Miroslav Kalousek má před sebou nelehký úkol - přepracovat rozpočet a zavést do něj i snížené výdaje. Už nyní se proslýchá, že jednou ze "seškrtaných" kapitol by mohlo být školství, věda a výzkum.

Jde tedy oblast, ve které už snad ani víc škrtat nejde, protože je silně podfinancována. Další škrt a nesystémové řešení bude pro oblast školství doslova smrtící.

Pravicové vlády od roku 2006, kdy se dostaly k moci, ustavičně snižovaly rozpočet jak na školství, tak vědy a výzkumu. Ruku v ruce s tímto snižováním měli představitelé vlády plnou pusu toho, jak je pro ně důležité školství a konkurenceschopnost. Teď má šanci vláda dokázat, že to nebyly jen plané řeči, a v oblasti školství neškrtat.

Je také nutné dodat, že za pravicových vlád se na školství doslova "prošustrovaly" stovky milionů korun, a to například na státní maturitu či další nesmyslné projekty, které se nakonec ukázaly jako zcela zbytečné. V neposlední řadě je třeba zmínit neschopnost ministerstva školství čerpat prostředky z EU, které mohly být využity právě na podporu českého školství. Dnes je už však téměř jisté, že školství o mnoha miliard přijde.

Očekávám, že ministr školství Petr Fiala povede s ministrem financí vážné debaty o tom, že škrtat v oblasti školství by bylo pro tento resort likvidační.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama