JUDr. Vít Bárta

  • VV
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.12.2012 9:45:27

Mediální tlak zabral, pojišťovny ustupují

Mediální tlak zabral, pojišťovny ustupují

Krajské nemocnice v těchto dnech konečně podepisuji definitivní verze smluv s nemocnicemi. Vítězství pro nemocniční personál a pro občany vůbec se však nerodilo lehce.

Je nutno připomenout, že tak razantní zpoždění a nejistota byla téměř výlučně způsobena představiteli pojišťoven, kteří s návrhy smluv vyčkávali na poslední možnou chvíli a následně nemocnicím nabízeli často zcela likvidační a neadekvátní smlouvy – podle polovyděračského principu "na jednání není čas, podepiš nebo zůstaneš beze smlouvy". Často se přitom mělo podepisovat rušení efektivních a zcela nezbytných kapacit u jedněch, zatímco neefektivní kapacity u druhých byly nadále tiše tolerovány.

Díky společnému, koordinovaného a profesionálnímu postupu ze strany Krizového štábu nemocnic však podle všeho k těm nejhorším excesům nedojde. Mimo jiné i s pomocí usilovné práce Věcí veřejných v Poslanecké sněmovně nemocnice vyvinuly silný společenský tlak a formou petic si získaly přes 100 tisíc podpisů občanů.

Dnes lze s poměrným optimismem konstatovat, že naše společná snaha přinesla žádané výsledky. Pojišťovny ustupují vytvořenému společenskému a mediálnímu tlaku a již nadále nepožaduji rušené celé řady kvalitních a efektivních specializovaných oddělení.

Konkrétně v Jihočeském kraji a Pardubickém kraji je již téměř dobojováno a na Vysočině lze za velký úspěch považovat podepsání smluv nemocnici v Jihlavě a Novém Městě na Moravě.

Stále bychom však měli zůstat obezřetní. Velká část nemocnic z důvodu zpožděného předložení smluv ze strany pojišťoven je i dnes bez záruk, že jim bude hrazená péče v roce 2013. Podle předchozí dohody mají být tyto smlouvy podepsány nejpozději do konce ledna příštího roku a my pevně doufáme, že alespoň tento příběh nezodpovědnosti a nedomyšleného postupu ze strany ministerstva zdravotnictví skončí nakonec dobře.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama