Mgr. Soňa Marková

  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.01.2013 18:14:16

Budou končit psychiatričtí pacienti na ulicích nebo ve vězení?

Budou končit psychiatričtí pacienti na ulicích nebo ve vězení?

Vyjádření poslankyně Parlamentu ČR a stínové ministryně KSČM pro resort zdravotnictví Soni Markové k otázce koncepce psychiatrické péče

Podle závěrů Nejvyššího kontrolního úřadu nemá stát již deset let koncepci psychiatrické péče. Předseda České psychiatrické společnosti Jiří Raboch ale tvrdí, že tato koncepce existuje již od roku 2000 a Vědecká rada ministerstva zdravotnictví ji dokonce vzala na vědomí v roce 2002. V rámci grantového projektu se tedy nyní pracuje na doporučeních, jak by měla vypadat strategie psychiatrické péče v letech 2014 až 2020. Otázka, proč vše trvá tak dlouho, zatím, bohužel, zůstává nezodpovězena. Ministerstvo zdravotnictví má nicméně jasno v tom, že nejlepším řešením bude snížení počtu lůžek, rušení oddělení nebo dokonce celých léčeben. To je totiž trvalý a univerzální recept pana Hegera na léčbu nemocného českého zdravotnictví. Největší problém české psychiatrie – dlouhodobá podfinancovanost – zůstává stranou zájmů odpovědných. Na psychiatrickou léčbu jde ze zdravotního rozpočtu v České republice jen asi 3 až 4 procenta, ale standard v EU je kolem 7 procent! Z hlediska odbornosti zdravotnických pracovníků je na tom česká psychiatrie naštěstí dobře, ale výrazně zaostáváme v technickém zázemí - a to jak ústavní péče v léčebnách či nemocnicích, tak v komunitní péči. O komunitní péči se v poslední době hodně hovoří a pro 15 až 30 procent pacientů umístěných na akutních odděleních je jistě vhodná léčba ve stacionářích, kam mohou docházet z domova.

V České republice je však takto léčeno pouze 1400 osob ročně a míst dokonce ubývá! Na 60 tisíc psychiatrických pacientů u nás je léčeno v léčebnách nebo v nemocnicích. Naštěstí se na ulicích zatím ve větším množství nepohybují bezdomovci trpící duševními poruchami, protože léčba je doposud dostupná a léky kvalitní. To se má ale podle plánů ministerstva zdravotnictví zřejmě změnit. Přitom zkušenosti z tzv. vyspělých zemí ze 70. let minulého století, kde došlo k vlně propouštění z léčeben, jsou alarmující. Po redukci lůžek až na desetinu původního stavu třeba v Itálii nebo v USA byli pacienti propouštěni dříve, než byla vybudována dostatečná síť komunitní péče, a část z nich skončila jako bezdomovci závislí na drogách. Samozřejmě výrazně narostla i kriminalita.

Z těchto chyb, které neprospěly ani pacientům ani společnosti, bychom se měli poučit, a ne stavět na první místo snahu ušetřit finanční prostředky za každou cenu. Za naprosto lacinou a falešnou pak považuji argumentaci nižšími náklady na komunitní péči. Na rozdíl od ambulance, kde je pacientovi poskytována péče hodinu dvě denně bez lůžka a stravy, musí ústavy pečovat o závažně nemocné 24 hodin denně.

Cesta ke zkvalitnění psychiatrické péče v České republice v žádném případě nevede přes bezhlavé zavírání léčeben a rušení akutních lůžek, ale přes vytvoření dostatečné sítě specializovaných ambulancí, stacionářů, chráněného bydlení a dostupných služeb pro pacienty. Za neméně důležité považuji odpovídající finanční zabezpečení, vzdělávání a ocenění zdravotnických pracovníků a celkové zlepšování podmínek ve specializovaných  ústavech a nemocnicích. I duševně nemocní lidé totiž tvoří součástí naší společnosti a mají právo na důstojný život.

Mgr. Soňa Marková, poslankyně PČR a stínová ministryně KSČM pro resort zdravotnictví

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama