Mgr. Václav Horáček

  • TOP 09
  • Železný Brod
  • městský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.02.2013 9:04:12

Miloš Zeman a státní dluh

Miloš Zeman a státní dluh

Když se mne včera zeptala novinářka z MfD na to, co říkám kroku budoucího prezidenta Zemana, že se vzdá části svého platu, aby tím „přispěl“ k uhrazení státního dluhu, má reakce byl jasná – je to jen populistické gesto. A na tom trvám.

 Podobné kroky jsou jen mediálními činy, které nemají praktický účinek, kromě toho, že daný politik na chvíli stoupne v žebříčku popularity.

Na druhý pohled je ale třeba dodat také to, že to byl právě Miloš Zeman, jeho sociální demokracie, a jeho následovníci, kdo ke státnímu dluhu nejvýrazněji přispěli. Za jejich vlády se tempo zadlužování neuvěřitelně zrychlilo, žili jsme si nad poměry, a dodnes za to draze platíme. Včetně nutnosti reforem, které by tolik nebolely, kdyby dluh nebyl. Beru tedy krok Miloše Zemana jako přiznání jeho odpovědnosti za státní dluh a situaci, ve které se dnes Česká republika z ekonomického hlediska nachází.

Zkrotit dluh a tempo zadlužování, na které si snadno všichni zvyknou, je těžší, než se prostě nezadlužit a žít v souladu s tím, na kolik jako republika skutečně máme! Škoda, že na to nemyslely sociálnědemokratické vlády od roku 1999! Kdyby namísto spirály půjček přikročily již před více než deseti lety k potřebným reformám, mohly jsme dnes být opravdu jinde… 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama