Milan Chovanec

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.09.2013 10:47:20

Management ohrozil vnitřní stabilitu ČSA

Management ohrozil vnitřní stabilitu ČSA

Otevřený dopis ministrovi financí

Otevřeným dopisem adresovaným ministrovi financí Janu Fischerovi reaguji na zneklidňující informace o napjaté situaci uvnitř ČSA.

Vážený pane ministře Fischere,

obracím se na Vás touto formou otevřeného dopisu, protože mě velmi zneklidnily informace o napjaté situaci uvnitř ČSA. Současný management se rozhodl bez zjevného důvodu vypovědět kolektivní smlouvu, a tím vážně ohrozil vnitřní stabilitu společnosti, kde má stát většinový podíl. Děje se tak navíc v situaci, kdy se občané České republiky cítí ohroženi ve svých základních životních potřebách a kdy se právě Vaše vláda ve spolupráci s odborovými organizacemi snaží řešit vážnou sociální situaci v několika našich regionech. Tento konfrontační přístup tak jen málo koresponduje s deklarovanými záměry Vaší vlády a rovněž vyvolává otazníky nad budoucností ČSA i poté, co do ní vstoupil strategický partner.

Rád bych Vám v této souvislosti připomněl, že v rámci restrukturalizace ČSA již byly 4/5 původních zaměstnanců buď propuštěny nebo vyvedeny do jiných společností a flotila letadel se snížila o více než polovinu. Ti, kteří zůstali, navíc kvůli záchraně své firmy dobrovolně souhlasili se snížením svých platů až o 20 procent. Stejně jako široká veřejnost očekávali a stále očekávají, že vstup zahraničního spoluvlastníka do ČSA přinese finanční jistotu a soběstačnost. Pokud by ale mělo ze strany managementu opět dojít k narušení sociálního smíru, toto očekávání by utrpělo těžkou ránu. Je totiž jen logické si myslet, že neexistence kolektivní smlouvy má rozvázat vedení firmy ruce směrem k dalšímu propouštění a snižování mezd.

Vážený pane Fischere,

obracím se proto na Vás jako na reprezentanta stoprocentního akcionáře mateřské firmy ČSA, kterou je Český aeroholding, jenž v této věci disponuje nejen pravomocemi, ale zároveň nese klíčovou politickou odpovědnost. Využijte, prosím, svého nezpochybnitelného vlivu k tomu, aby byla opět zahájena komunikace mezi managementem ČSA a zaměstnanci, jejichž zájmy hájí odbory. Cílem je, aby v této státem vlastněné firmě byl zachován sociální smír a byly transparentně vyřešeny konkrétní otázky týkající se zaměstnanců. Je třeba ale také vrátit důvěru v budoucí vývoj a stabilitu ČSA, kterou nedávný postup managementu vážně narušil.

S pozdravem

Milan Chovanec, stínový ministr dopravy za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama