ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.09.2013 16:43:48

Nezaměstnaných lidí do 30 let je dvojnásobně více než lidí v produktivním věku

Nezaměstnaných lidí do 30 let je dvojnásobně více než lidí v produktivním věku

Nezaměstnaných mladých do 30 let je dvojnásobně více než všech lidí v produktivním věku

 Nezaměstnanost v Evropské unii stále zůstává ve vysokých číslech, přestože statisticky se EU dostává z krize. V případě mladých lidí do 30 let navíc dokonce ještě stoupá.  Míra nezaměstnanosti všech lidí v produktivním věku se pohybuje kolem 11 procent, zatímco u mladých lidí je dvojnásobná a dosahuje 23 procent.

,,Hospodářská krize má výrazně negativní důsledky pro mladé lidi, kteří ihned po vyučení, či studiu, chtějí nastoupit do zaměstnání. Důsledkem tohoto problému je sociální vyčleňování mladých a následkem toho jejich odkládání založení rodiny," varuje Robert Dušek, člen Evropského parlamentu.

Členské státy EU se zavázaly, že zajistí, aby všichni mladí lidé do 25 let obdrželi do čtyř měsíců poté, co přijdou o zaměstnání či ukončí formální vzdělávání, nabídku pracovního místa, učňovského vzdělávání či stáže. Tento systém záruk pro mladé lidi by měl být financován prostřednictvím strukturálních fondů EU, zejména Iniciativy na podporu zaměstnanosti mladých lidí.

,,EU musí neprodleně navrhnout účinnou podporu zaměstnanosti mladých občanů a zatraktivnit pro zaměstnavatele jejich přijímání do zaměstnání. V této souvislosti vítám systém záruk pro mladé lidi. Důležité však bude zajistit dostatečné financování a hlavně ukončit nesmyslnou úspornou rozpočtovou politiku, která podrývá ekonomický růst," dodává Robert Dušek.
Velké rozdíly v míře nezaměstnanosti jsou mezi jednotlivými členskými státy. Zatímco nezaměstnanost mladých v Rakousku a Německu nepřesahuje hranici 10 procent, v Řecku nebo Španělsku šplhá až k 60 procentům. V ČR je to zhruba pětina lidí v produktivním věku. Podle odhadů se přitom náklady spojené s touto nezaměstnaností mladých lidí se pohybovaly v roce 2011 kolem 153 miliard Eur. To je více než roční rozpočet celé EU.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama