TOP 09

Víc, než si myslíte
  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.05.2010 15:36:39

Nekorektní vyjadřování starosty Prahy 6

Nekorektní vyjadřování starosty Prahy 6

Nemohu nezareagovat na opakovaná vyjádření starosty Prahy 6 Tomáše Chalupy, z nichž můžou mít lidé dojem, že zlý ministr financí Kalousek s ďábelským smíchem povoloval provozování videoterminálů tam, kde si je nebohá městská část nepřála.

Skutečnost je poněkud jiná. Totéž platí i o zkreslených informacích o povolení internetového sázení.

Největší problém regulace hazardu představuje stávající herní zákon. Dle tohoto zákona obce nejsou účastníky správního řízení o povolení videoterminálů a pokud žadatel splní všechny náležitosti žádosti o povolení, ministerstvo financí mu nemůže nevyhovět. Jedná se o nárokové povolení, kde se nemůže projevovat nějaká svévole. Ministr zde prostě musí postupovat podle platného zákona. Připomeňme si, že se nejedná o nový problém, videoterminály se začaly povolovat již za sociálně demokratického ministra Sobotky. Definitivní řešení přinese až nový herní zákon, jehož příprava započala již za ministra Kalouska. Tento zákon dá možnost obcím videoterminály na svém území regulovat a navíc by z nich obce měly do své pokladny získat i určité odvody.

K internetovému sázení. Jedná se o povolení pouze kurzového sázení na internetu, nikoli veškerého hazardu. Předchozí stav byl nevyhovující, protože zahraniční subjekty již tenkrát provozovaly internetové sázení, které nepodléhalo regulaci v České republice, neplatily zde odvody, nepřispívaly na veřejně prospěšné účely. Při zachování tohoto stavu hrozilo, že české subjekty z tohoto odvětví budou žalovat český stát kvůli diskriminaci, omezování hospodářské soutěže, a že se budou soudit o náhradu škody. Povolení internetového sázení pro české subjekty znamenalo, že zde budou podléhat regulaci a odvádět zde odvody včetně povinných příspěvků na veřejně prospěšné účely. Tyto prostředky se odhadují v řádu stovek milionů korun ročně. Jednalo se tedy o nezbytnost. O nastavení dílčích parametrů lze samozřejmě diskutovat.

Regulace hazardu není jednoduchou záležitostí, vyžaduje seriózní diskusi a věcný přístup. Domnívám se, že i starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa by měl používat korektní a nezkreslené argumenty.

Josef Miškovský
předseda regionální organizace TOP 09 Praha 6

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama